Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Eπιτελεία των Δελφίνων στο Πασοκ




Τα επιτελεία τους συγκροτούν οι δελφίνοι ενόψει της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν ορισμένοι εξ αυτών δεν θα είναι τελικά υποψήφιοι. Οι μηχανισμοί ήδη ετοιμάζονται και εκ των πραγμάτων θα παίξουν σημαντικό ρόλο ακόμα και αν η εκλογή προέδρου πραγματοποιηθεί από τη βάση, καθώς αυτοί που θα ψηφίσουν θα είναι εκ των πραγμάτων ο σκληρός πυρήνας των μελών και ψηφοφόρων του κόμματος.



Ο Ευ. Βενιζέλος

Ο υπουργός Οικονομικών συζητά σε καθημερινή πολιτική βάση με κορυφαία στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος όμως δεν πρόκειται να τοποθετηθεί υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου, αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει δημοσίως ο Γιώργος Παπανδρέου ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Συζητά επίσης με την Βάσω Παπανδρέου, που ανέλαβε και την πρωτοβουλία να υπάρξει συμφωνία πριν το Εθνικό Συμβούλιο για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Το πολιτικό επιτελείο του υπουργούοικονομικώνφέρεται να αποτελείται επίσης από τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, την Φώφη Γεννηματά και τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο, καθώς οι «γεννηματικοί» έχουν προχωρήσει σε συμφωνία μαζί του για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Ε. Βενιζέλος έχει συγκροτήσει ειδικό επιτελείο για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το οποίο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τους χειρισμούς με τους βουλευτές. Μεταξύ αυτών η Τόνια Αντωνίου και οι Βασίλης Γερανίδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Μιχάλης Τζελέπης, Βαγγέλης Αργύρης (σηματοδοτώντας τη συνολική συμφωνία του υπουργού Οικονομικών με τον Κώστα Σκανδαλίδη), καθώς βεβαίως και ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρης Κουκουλόπουλος, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο επιτελείο.

Στη στενή ομάδα των βουλευτών ανήκουν και οι Σοφία Γιαννακά, Εύα Καϊλή, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Λιντζέρης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τάκης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης και Σπύρος Μεργέλης. Με τον υπουργό Οικονομικών φέρονται να έχουν συμφωνήσει ο Κώστας Καρτάλης, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Νάσος Αλευράς, ο Σπύρος Μοσχόπουλος, ο Θανάσης Χανταβάς και πολλοί άλλοι βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί του συζητάει η Βασιλική Τσόνογλου, ο Θανάσης Οικονόμου, αλλά και άλλοι έως τώρα ακραιφνείς «παπανδρεϊκοί» βουλευτές.

Το κομματικό επιτελείο του υπουργού Οικονομικών αποτελείται μεταξύ άλλων, από τους Στέλιο Αγγελούδη, Γιάννη Ζαφειρόπουλο, Γιώτα Γαζή, Ελένη Κούρκουλα, Γρηγόρης Φελώνης, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Παναγιώτης Λούσκος, Λάμπρος Καννελόπουλος, Γιάννης Λύτρας, Νίκος Χατζόπουλος, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση παίζει ο Γιάννης Κουράκης. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο φέρεται να έχει συμφωνήσει και ο Δημήτρης Ασκούνης.

Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης ο σκηνοθέτης Διονύσης Παναγιωτάκης (σύζυγος της Ελένης Κούρκουλα) και ο –από παλαιά– στενός του συνεργάτης Ευγένιος Γιαννακόπουλος που μεταξύ άλλων έχουν την ευθύνη για τις επαφές με τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να στηρίζεται ήδη από βουλευτές όπως ο Χρήστος Αηδόνης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Πεταλωτής, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μάρκος Μπόλαρης, Πυθαγόρας Βαρδίκος (θεωρείται ο πιο έμπιστος βουλευτής του), ενώ συνομιλεί και με βουλευτές που συνομιλούν παράλληλα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως τον Δημήτρη Λιντζέρη, τον Μιχάλη Κατρίνη, τη Μιλένα Αποστολάκη, την Σούλα Μερεντίτη.

Στο στενό του επιτελείο είναι ο συνεργάτης του και σύμβουλός του στο υπουργείο Γιώργος Ζέρβας, οδοντίατρος, ο οποίος προέρχεται από την αριστερά και δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ο Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος, δάσκαλος μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ο Βασίλης Χρήστου, νέο παιδί αν και χρόνια συνεργάτης του, ο πρώην βουλευτής Άρης Μουσιώνης και ο έμπειρος πρώην νομάρχης Πειραιά και φανατικός «παπανδρεϊκός» έως πρόσφατα Γιάννης Μίχας. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο Ευθύμιος Καρδαράς υπεύθυνος του γραφείου Τύπου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας θεωρείται το πλέον έμπιστο πρόσωπο μεταξύ των βουλευτών, μαζί με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Από τους πλέον στενούς της συνεργάτες η πρώην νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ενώ τη στηρίζει και ο Τάσος Κουρκούτας, έμπειρο οργανωτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Στο στενό της επιτελείο προστέθηκε το τελευταίο διάστημα ο Χρήστος Λάζος, προερχόμενος από την αριστερά, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν ο σύμβουλός της Γιάννης Μαστρογεωργίου και κυρίως ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, μεταγραφή εδώ και κάποιο διάστημα από το στρατόπεδο του Θεόδωρου Πάγκαλου και η διευθύντρια του γραφείου της Ευγενία Λόκανα που έχει την ευθύνη της οργανωτικής δουλειάς.

Παράλληλα μαζί της συνομιλούν βουλευτές, όπως η Ελπίδα Τσουρή, η Σούλα Μερεντίτη και ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ μεγάλη δύναμη διαθέτει σε ανένταχτα στελέχη, δεν είναι τυχαίο άλλωστε το φλερτ της με την ανασύνθεση του κομματικού συστήματος.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Καθοριστικός είναι ο ρόλος που παίζει στο επιτελείο του υπουργού Ανάπτυξης ο Γιάννης Ρουμπάτης που το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται μαζί του. Αν και επί πολλά χρόνια εκ των πλέον έμπιστων προσώπων του Γιώργου Παπανδρέου, θεωρείται το πρόσωπο που ενθάρρυνε την οξύτατη επίθεση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Με τον υπουργό Ανάπτυξης έχει συνταχθεί ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ μαζί του συνεργάζονται οι πρώην γραμματείς της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελής Καμάς και Βασίλης Κίτσιος, καθώς και ο νυν γραμματέας Κώστας Πανταζής. Σημαντικός και ο ρόλος του συμβούλου του υπουργού Άκη Σκέρτσου.

Οι «σκληροί» παπανδρεϊκοί

Πέραν των Χρήστου Παπουτσή και Χάρη Καστανίδη, σκληροί παπανδρεϊκοί θεωρούνται ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρώην γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης. Επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Όθωνας, ο υπεύθυνος οργανωτικού Νίκος Μαδεμλής, αλλά και οι βουλευτές Γιάννης Διαμαντίδης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Σήφης Βαλλυράκης, Λίτσα Κουρουπάκη, Ευτύχης Δαμιανάκης , Ηλίας Θεοδωρίδης, Χρήστος Κατσούρας.

Οι περισσότεροι εξ αυτών θα πράξουν ό,τι ζητήσει ο κ. Παπανδρέου, ενώ ήδη ο Χάρης Καστανίδης ετοιμάζει την υποψηφιότητά του, ενώ σε παρόμοια κατεύθυνση βρίσκεται και η Λούκα Κατσέλη.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία

Σημαντική κομματική δύναμη διαθέτει ο Γιώργος Παπαναγιωτακόπουλος και η Αριστερή Πρωτοβουλία της οποίας ηγείται. Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έχει διαμηνύσει ότι θα αντιπαρατεθεί με την «κίνηση των τριών», τα μέλη της οποίας θεωρεί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού στο ΠΑΣΟΚ και προσανατολίζεται προς τη διαπραγμάτευση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακόμα, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το παζλ των υποψηφίων.

real.gr   Bασίλης Σκουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου