Τους λόγους για τους οποίους η παράταξη "Οικολογία Αλληλεγγύη" είναι αντίθετη στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωση Απορριμμάτων στην Ευκαρπία εξήγησε...
ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης ανέφερε ότι:
"1. Υπήρξε αδιαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και προσπάθεια παραπληροφόρησης από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.
Έντονο το αίσθημα του εμπαιγμού, αφού ακόμη προσπαθούν ακόμη να μας πείσουν ότι πρόκειται για την «καταλληλότερη» θέση και ότι επιλέχθηκε με «επιστημονικά κριτήρια», αφού είναι γνωστό ότι:
Πρώτα αγοράστηκε το οικόπεδο και μετά «αξιολογήθηκε» ως καταλληλότερο ανάμεσα σε 8 άλλες περιοχές.
Το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος είναι μεγαλύτερο όταν η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται στον τόπο παραγωγής τους.
2. Από το 1997 δεν έγινε καμιά προσπάθεια για αλλαγή μοντέλου στη διαχείριση απορριμμάτων
Εξυπηρετεί έναν ξεπερασμένο Περιφερειακό σχεδιασμό που:
βασίζεται σε μεγάλης κλίμακας σύνθετες εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων
υποβαθμίζει στην πράξη, τις πολιτικές της πρόληψης, της μείωσης των απορριμμάτων, της ανάκτησης και της ανακύκλωσης (συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης). Αυτό εκφράζεται π.χ. με την υπερδιαστασιολόγηση εγκαταστάσεων ΣΜΑ, ώστε να υποδέχονται το σύνολο, σχεδόν, των σύμμεικτων απορριμμάτων, αντί ενός συνεχώς μειούμενου ποσοστού αφού δεν γίνεται καμιά προσπάθεια για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έθετε ως στόχο ώστε μέχρι τις 31/12/2011, το αργότερο, η ανακύκλωση να κυμανθεί μεταξύ 55% – 80%, κατά βάρος των υλικών συσκευασίας και ειδικότερα: 60% για γυαλί, 60% για χαρτί και χαρτόνι, 50% για μέταλλα, 22,5% για πλαστικά και 15% για ξύλο.
Είναι ασύμβατος με την οδηγία 2008/98
Έχει υπέρμετρο κόστος
Δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα
Δεν έχει εξασφαλίσει την κοινωνική αποδοχή
Σύμφωνα με τον Ν.3852/2010 «Καλλικράτης», νέος φορέας, ο ενιαίος ΦΟΣΔΑ, θα αναλάβει τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση της περιφερειακής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων.
3. Πρόκειται για μια περιοχή από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά
Τα μικροσωματίδια, που είναι υπεύθυνα για τοξικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και το οξείδιο του αζώτου και άλλοι δολοφονικοί ρύποι, ξεπερνούν και 3 φορές πάνω τα όρια στη συγκεκριμένη περιοχή και η αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων θα λειτουργήσει προσθετικά στην αύξησή τους.
4.Έλλειψη κοινωνικής αποδοχής
Η τοπική κοινωνία, ξεπερνώντας το σύνδρομο «όχι στη δική μου αυλή», δέχτηκε το έργο στην περιοχή της παραχωρώντας δική της έκταση. Η απόρριψη της πρότασης δυναμίτισε αδικαιολόγητα την κοινωνική συναίνεση η οποία δεν είναι τυπική προϋπόθεση αλλά ουσιαστική. Δεν είναι δυνατόν με τα ΜΑΤ να υλοποιηθεί κάτι που η τοπική κοινωνία δεν θέλει.
5. Παραβίαση Περιβαλλοντικών Όρων
Η παραβίαση έξι τουλάχιστον περιβαλλοντικών όρων μέσα σε μερικές μόνο ημέρες εργασιών, σε συνδυασμό με τη γνωστή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων για την ασφαλή λειτουργία του.
Κατά παράβαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αναφέρεται σε ενιαίο έργο ΣΜΑ-ΚΔΑΥ κατασκευάζεται μόνο ο ΣΜΑ.
Πάγια θέση μας είναι ότι μια κοινωνία χωρίς σκουπίδια είναι εφικτή.
Έφτασε η ώρα να αναπτυχθούν στην κοινωνία νέες ιδέες και να προωθηθούν πράσινες λύσεις στην κρίση, ακόμα και αν πρόκειται για τα σκουπίδια.
Είναι δικά μας τα σκουπίδια. Δεν μπορούμε να τα εξαφανίσουμε.
Οι οικολογικές λύσεις για τα σκουπίδια είναι οικονομικά αποτελεσματικές, συναντάνε την κοινωνική αποδοχή, δημιουργούν θέσεις εργασίας στην ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση.
Κάθε ευρώ που επενδύεται σε οικολογικές λύσεις έχει θετικό αποτέλεσμα, περιορίζει τις δαπάνες των δήμων, αν είναι σωστά οργανωμένοι και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης λειτουργίας της διοίκησης.
Δεν πρέπει απλώς να απαιτήσουμε τον τερματισμό της διαπλοκής και της διαφθοράς, την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των πόρων σε τοπικό επίπεδο (τέλη καθαριότητας), αλλά και να υιοθετήσουμε νέες στάσεις ζωής, υπευθυνότητα και προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου