Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Θετική υποδοχή της ελληνικής ψήφου από τα διεθνή ΜΜΕ.Υπάρχουν πάντως και δεύτερες σκέψεις...



Mε άνοδο των δεικτών και με θετικές αντιδράσεις εκ μέρους των περισσότερων αναλυτών αντιδρούν οι αγορές στη θετική έκβαση του «θρίλερ» στην Αθήνα και στην ελληνική βουλή.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν και πάλι πρώτο θέμα την Ελλάδα, αυτή τη φορά όμως από την οπτική της...

επόμενης ημέρας, μιας ημέρας που περιλαμβάνει το θετικό άνοιγμα των ευρωαγορών, την ενίσχυση του ευρώ και τις εκτιμήσεις για τελική λύση στο «ελληνικό πρόβλημα» που θα δώσει τουλάχιστον μιαν ανάσα στην ευρωπαϊκή οικονομία, σε αντιδιαστολή όμως με την εικόνα της κατακαμένης Αθήνας.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η υπερψήφιση του νέου Μνημονίου από την ελληνική Βουλή λειτουργεί ευεργετικά για τις αγορές. Εστιάζει στις αντιδράσεις των αγορών με τον δείκτη MSCI All-Country World Index να ενισχύεται κατά 0,5% στο άνοιγμα. Πρωτίστως όμως το πρακτορείο τονίζει πως η εξέλιξη αυτή ανοίγει τις προοπτικές για άμβλυνση των πιέσεων και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με ενδεικτικό το ότι το yield στα 10ετή ιταλικά ομόλογα ήδη υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης με το άνοιγμα.

Το πρακτορείο Dow Jones Newswires τονίζει πως πλέον οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν στα χέρια τους μια νέα ευκαιρία να «τραβήξουν την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού και της καταστροφής». Το πρακτορείο δε επικαλείται γερμανικά ραδιόφωνα για να μεταδώσει μια νέα δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως «η Ελλάδα θα σωθεί όπως και να’ χει»…

Το CNBC εστιάζει σε μια άλλη διάσταση των εξελίξεων: θεωρεί πως η ένταση στην Ελλάδα είναι προάγγελος εξελίξεων, δραματικών εξελίξεων, στην Ευρώπη. Και θεωρεί πως η αβεβαιότητα στην Ευρώπη δεν λύθηκε με την ελληνική ψήφο… Πάντως εκτιμά πως οι Έλληνες πολιτικοί έδωσαν στους εταίρους τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν να ξανασώσουν την χώρα.

Τέλος, οι Financial Times γράφουν πως η ελληνική ψήφος αναπτερώνει τις ελπίδες για μια τελική διάσωση της Ελλάδας.

Με τη διαφορά πως ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Wolfgang Münchau, διαφωνεί και γράφει στο άρθρο του πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία, πρέπει να αφεθούν να χρεοκοπήσουν. 

«Προσωπικώς πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να αναγνωρίσουμε την απελπιστική κατάσταση και των δύο κρατών, να τις αφήσουμε να χρεοκοπήσουν εντός της νομισματικής ένωσης, και εν συνεχεία να χρησιμοποιήσουμε ένα, αισθητά αυξημένο, ταμείο διασώσεων για τις βοηθήσουμε να ανοικοδομηθούν και παράλληλα να οχυρώσουμε τις υπόλοιπες χώρες. Θα είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση. Όμως το να αγνοείται η πραγματικότητα για δυο χρόνια ακόμη, θα είναι καταστροφικό»...

Το βρετανικό BBC κάνει λόγο για «αμφιλεγόμενο πακέτο μέτρων λιτότητας, το οποίο απαιτήθηκε από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με αντάλλαγμα τα 130 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η Ελλάδα για την άμεση διάσωσή της και αποφυγή της χρεοκοπίας. 

Ταυτόχρονα, ο ανταποκριτής του δικτύου στην Αθήνα έκανε λόγο για επαχθή μέτρα με ακόμα επαχθέστερες συνέπειες στην ήδη βεβαρημένη πραγματικότητα των Ελλήνων. 

Η διαγραφή 40 και πλέον βουλευτών, το βράδυ της Κυριακής, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και είναι σημείο στο οποίο στάθηκαν, επίσης όλα τα Μέσα. 

Το πρακτορείο Associated Press έδωσε βάρος στις αναρίθμητες καταστροφές και τα φλεγόμενα κτίρια όπως επίσης και στις δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές που έγιναν κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της πορείας.

Επιπλέον ανέφερε ότι δεκάδες πολίτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Το αμερικανικό CNN με τη σειρά του μετέφερε τη ζοφερή πραγματικότητα της Κυριακής σε ολόκληρη την υφήλιο, τονίζοντας πως το νέο αβάσταχτο πακέτο μέτρων πέρασε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από πλευράς πολιτών, με ταυτόχρονα με φωνές αντίθεσης και από τους βουλευτές, εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου.   
   
«Όσο οι πολιτικοί συζητούσαν, η αστυνομία πετούσε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στους διαδηλωτές, εκτός των τειχών της ελληνικής Βουλής» μετέδωσε το CNN. 

«Διαδηλώνουν, διότι αισθάνονται ότι δεν υπάρχει τέλος στα οικονομικά τους βάσανα. Όλο και περισσότερος κόσμος γίνεται φτωχότερος μέρα με τη μέρα και καταντούν άστεγοι, στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα» έγραψε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής του δικτύου, Θανάσης Τρομπούκης.

Ένα ακόμα μεγάλο πρακτορείο, παγκοσμίως, το Reuters, με τίτλο «οι Έλληνες πολιτικοί ψηφίζουν μέτρα λιτότητας ενώ η Αθήνα καίγεται», απλώς γίνεται προάγγελος των όσων μπορεί να διαβάσει κανείς λίγο παρακάτω στο άρθρο και «εικόνα» του τι συνέβαινε στην ελληνική πρωτεύουσα την περασμένη Κυριακή.

«Κινηματογράφοι, καφετέριες, καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο της  Αθήνας παραδόθηκαν στις φλόγες και κουκουλοφόροι συνεπλάκησαν με τα ΜΑΤ έξω από τη Βουλή, πριν και κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου». 

Τέλος, το αραβικό Al Jazeera, κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο και αυτό δίνοντας μεγάλο βάρος στο ότι η «Αθήνα φλέγεται» που υπάρχει και σαν τίτλος στο σχετικό θέμα, στην ηλεκτρονική του έκδοση.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου