Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τροφή στα συσσίτια για χιλιάδες απόρους


Η φτώχεια εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, χτυπώντας και νοικοκυριά που μέχρι πρότινος είχαν μια άνετη ζωή.

Η ανεργία, που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στον νομό, οι ανύπαρκτοι τζίροι στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, η δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων οδηγούν καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες στα συσσίτια που καθημερινά στήνουν ενοριακοί ναοί και δήμοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία των μητροπόλεων της Θεσσαλονίκης, στις μέρες μας τουλάχιστον 5.000 οικογένειες εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαγητό από τα συσσίτια της εκκλησίας, ενώ η... πελατεία στις τράπεζες τροφίμων και ρουχισμού και στα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων αυξάνεται καθημερινά.
Στην κεντρική Θεσσαλονίκη, οι 43 ενορίες της μητρόπολης λειτουργούν 14 συσσίτια, εξασφαλίζοντας ένα πιάτο ζεστό φαγητό σε περίπου 2.000 ανθρώπους. Στη δυτική πλευρά της πόλης, από τα 20 συσσίτια των 50 ενοριών της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και τις πέντε τράπεζες τροφίμων και ρουχισμού των κατά τόπους δήμων εξυπηρετούνται 2.500 νοικοκυριά. Στην Καλαμαριά καθημερινό παρών στο συσσίτιο του δήμου δίνουν 70-80 άποροι πολίτες, ενώ δεκάδες οικογένειες λαμβάνουν δωρεάν δέματα αγάπης από τις ενορίες της περιοχής και το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο.
Στον Εύοσμο, μόνο σε μια ενορία, αυτή του Αγίου Αθανασίου, οι μερίδες του καθημερινού συσσιτίου έχουν διπλασιαστεί από το 2010, οπότε μετά βίας έφταναν τις 100, και σήμερα ξεπερνούν τις 200. Η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με τις ενορίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης εγκαινίασε πριν από ένα μήνα μία ακόμη τράπεζα ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων, επί της οδού Λαγκαδά, από όπου εξυπηρετούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 45-50 άπορες οικογένειες. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, όμως, αυξάνεται κάθε εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι εθελοντές να κρατούν λίστα αναμονής με τα ονόματα των ενδιαφερομένων οικογενειών ή και μεμονωμένων άπορων πολιτών.
Στην ενορία της Αγίας Μαρίνας στην Τούμπα, ο πατήρ Χρυσόστομος βοηθά κάθε Τρίτη 30-40 οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν δέματα με φαγητό. «Είναι άπορες οικογένειες, χωρίς εισοδήματα, που φροντίζουμε να τις βοηθάμε. Ωστόσο αξιολογούμε την οικονομική τους κατάσταση, αφού προσκομίζουν εκκαθαριστικό της εφορίας, προκειμένου να μην αδικήσουμε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη», ανέφερε ο ίδιος.

Κάτω από το όριο φτώχειας 
Τη ζοφερή κατάσταση από την ανέχεια στη οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες νοικοκυριά στη Δυτική Θεσσαλονίκη περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πατήρ Παναγιώτης Κωστούλας, στη διάρκεια σύσκεψης στον δήμο Ευόσμου-Κορδελιού με θέμα την αντιστοίχηση μισθών και τιμών. «Οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο τα δέματα τροφίμων όσο και του ρουχισμού», τόνισε ο πατήρ Παναγιώτης.
Μεγάλος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που σιτίζονται καθημερινά από τα συσσίτια του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Δήμος και τοπικές ενορίες της μητρόπολης μέσα από τα κοινωνικά μαγειρεία εξασφαλίζουν ζεστό φαγητό και δέματα με τρόφιμα σε 600 οικογένειες. Άλλες 1.000 οικογένειες λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα δέματα με είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού, ενώ ο δήμος με πρωτοβουλία του προσφέρει έως και 500 ευρώ σε οικογένειες που δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα και ως εκ τούτου χρωστούν ενοίκια και λογαριασμούς. «Η αξιολόγηση γίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δυστυχώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια αυξάνεται καθημερινά», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Τα συσσίτια δεν φτάνουν  
Το κοινωνικό πλέγμα που έχουν στήσει οι ενορίες και οι δήμοι της περιοχής για τη δωρεάν παροχή τροφίμων και ρουχισμού καλύπτει προς το παρόν τις ανάγκες των άπορων οικογενειών, ωστόσο στη διάρκεια της σύσκεψης οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι η περικοπή των μισθών και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τα συσσίτια των ενοριών και τα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία. «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να είμαστε θεατές αυτής της κατάστασης. Οι δήμοι και η εκκλησία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κράτος, γι’ αυτό πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά», τόνισε ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης.
Την ανάγκη να ενισχυθεί το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και να παρέμβει η πολιτεία επισήμανε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. «Σε μια Δυτική Θεσσαλονίκη με ανθρώπους που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, το κοινωνικό πλέγμα που στηρίζει τους απόρους μέσα από συσσίτια και παντοπωλεία πρέπει να μεγαλώσει», παρατήρησε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι, αν η εκκλησία και οι δήμοι δεν βοηθούσαν, οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν εξαθλιωθεί.

Αιτήματα της αυτοδιοίκησης
Οι αιρετοί και οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξέδωσαν ψήφισμα, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής (ΠΕΔ) και στη συνέχεια στην Κεντρική Ένωση Δήμων. Μεταξύ άλλων ζητούν:
- Επιβολή τιμών διατίμησης των βασικών ειδών διατροφής.
- Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
- Άμεση παρέμβαση του κράτους στις εταιρείες που έχουν συγκροτήσει καρτέλ.
- Εντατικοποίηση ελέγχων της αγοράς και δημοσιοποίηση των παραβάσεων και ονόματα των παραβατών.
- Μείωση του ΦΠΑ στα ελληνικά είδη διατροφής και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
- Στήριξη των ελληνικών προϊόντων από τους απανταχού Έλληνες.
- Σύσταση ειδικού φορέα ελέγχου τροφίμων από το χωράφι και τα σύνορα μέχρι τους καταναλωτές.
- Μητρώο παραβατικότητας των επιχειρήσεων.
- Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών στην Ελλάδα.

makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου