Οσκαρ υψηλής τεχνολογίας διεκδικεί μια ελληνική εφαρμογή για smartphones! Ο λόγος για το Taxiplon, τη «made in Greece» τεχνολογική πλατφόρμα που είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης εφαρμογής στον τομέα των μεταφορών που θα απονεμηθεί κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινητής Τηλεφωνίας.
Τα προϊόντα τα οποία θα ανταγωνιστεί η ελληνική εφαρμογή φέρουν τις υπογραφές εταιρειών-κολοσσών, όπως η Ford, η Ericsson και η Mercedes. Τα αποτελέσματα της αναμέτρησης θα ανακοινωθούν την προσεχή Τρίτη στη Βαρκελώνη, όπου διεξάγεται κάθε χρόνο το μεγάλο συνέδριο (World Mobile Congress).
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, πάντως, η υποψηφιότητα και μόνο αποτελεί μια εξαιρετική διάκριση που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη τομείς που μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο και να παράγουν θετικές ειδήσεις.
«Για να είμαι ειλικρινής, την υποψηφιότητα δεν την περιμέναμε. Κάναμε τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε, αλλά από κει και πέρα δεν είχαμε τόσο μεγάλες προσδοκίες. Ηταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, νιώθουμε μεγάλη τιμή και δεν σας κρύβω ότι καμαρώνουμε» δηλώνει στην «Espresso» ο μηχανολόγος μηχανικός Ξενοφώντας Παράσχος, ο ένας από τους δύο Ελληνες που βρίσκονται πίσω από την εφαρμογή. Μαζί με τον συνεργάτη του, τον μηχανικό συστημάτων πληροφορικής Σωτήρη Νόσση, σχεδίασαν, χρηματοδότησαν και υλοποίησαν την εφαρμογή που έμελε να τους βάλει στον παγκόσμιο χάρτη της ραγδαία αναπτυσσόμενης αγοράς λογισμικού για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.
Το Taxiplon είναι μια εφαρμογή για iPhone και smartphones με λειτουργικό σύστημα Android (λειτουργεί και από PC, μέσω Web). Διατίθεται δωρεάν και ο χρήστης που την κατεβάζει και την εγκαθιστά στο κινητό του μπορεί να καλέσει ταξί πατώντας απλά ένα κουμπάκι στον οθόνη. «Το κινητό "γνωρίζει" μέσω GPS τη θέση του χρήστη. Η κλήση μεταφέρεται μέσω των δικών μας servers στα συμβεβλημένα ταξί. Αυτά διαθέτουν μια 7ιντση κονσόλα (οθόνη) όπου σε περιβάλλον Google Maps εμφανίζεται η θέση του οχήματος και η θέση του καλούντος το ταξί» λέει ο κ. Παράσχος και συνεχίζει: «Υπάρχει ένας αλγόριθμος ο οποίος καθορίζει ποιος από τους οδηγούς που βρίσκονται σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τον πελάτη είναι ο πλησιέστερος και δρομολογεί την κλήση σε αυτόν. Ο επιβάτης βλέπει στην οθόνη του κινητού του τα στοιχεία του οδηγού που έχει αποδεχθεί την κλήση, δηλαδή τη θέση, τον αριθμό κυκλοφορίας και το όνομά του, και τον βλέπει να πλησιάζει».
«Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες -πέρα από την κλήση του ταξί- είναι αυτές που έκαναν την εφαρμογή να ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο» υποστηρίζει ο κ. Παράσχος. Μέχρι τώρα, με το Taxiplon έχουν συμβληθεί περίπου 150 οδηγοί ταξί στην Ελλάδα, έχει υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας με τη Μολδαβία και γίνονται συζητήσεις με αρκετές άλλες χώρες.
Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Παράσχος είναι ότι οι Ελληνες μπορούν να κάνουν κάτι πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο αν έχουν μια καλή ιδέα και όρεξη να την πραγματοποιήσουν, ειδικά στην πληροφορική: «Η πληροφορική μάς ταιριάζει γιατί μπορείς να βγεις σε όλες τις αγορές του κόσμου χωρίς να κάνεις τις τεράστιες επενδύσεις και να φτιάξεις ένα προϊόν που μπορεί να είναι ελκυστικό για οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη».
Εργαλείο δουλειάς
Σύμφωνα με τον κ. Παράσχο, τα οφέλη για τον πελάτη είναι η ευκολία, το μηδενικό κόστος της κλήσης και η ασφάλεια, αφού γνωρίζει όλα τα στοιχεία του ταξί που θα τον μεταφέρει. Για τον επαγγελματία, το όφελος είναι ότι αυξάνει την πελατεία του και ότι αποτελεί ένα γενικότερο εργαλείο δουλειάς.
«Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να δει τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των πλοίων, των τρένων και των αεροπλάνων, από τα πλησιέστερα λιμάνια, σταθμούς και αεροδρόμια. Εχει τη δυνατότητα να δει τα εφημερεύοντα φαρμακεία και νοσοκομεία ή να δει για παράδειγμα ότι σε 20 λεπτά τελειώνει η τάδε συναυλία ή παράσταση, οπότε μπορεί να κατευθυνθεί προς αυτά τα σημεία, γιατί περιμένει ότι θα υπάρχει αυξημένη κίνηση».
espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου