Πρασίνων η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ίσως αντιμετώπιζε μια δυσάρεστη έκπληξη στη σημερινή ψηφοφορία της Ομοσπονδιακής Βουλής. Μαζί και η Ελλάδα καθώς το αντικείμενο της ψηφοφορίας αυτής είναι η έγκριση του νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στο τελευταίο Euro group.
Οι συνεχείς παλινωδίες της κυρίας Μέρκελ και οι δηλώσεις που έχουν γίνει από αυτήν και κυρίως τον υπουργών Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα προφανώς έχουν επηρεάσει αρνητικά ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης και προφανώς και πολλούς βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής.
Και ναι μεν η βοήθεια αναμένεται να εγκριθεί τελικά, όμως η κυβερνητική συνοχή για τεθεί σε δοκιμασία καθώς πληθαίνουν οι βουλευτές του κόμματός της (CDU) και των εταίρων της στην κυβέρνηση Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που αναμένεται να καταψηφίσουν την παροχή του νέου πακέτου στήριξης.
Οι διαφωνούντες κατηγορούν τη γερμανίδα καγκελάριο είτε ότι επιμένει σε μια ατελέσφορη πολιτική είτε ότι παραπληροφορεί σκόπιμα τη Βουλή αναφορικά με το ύψος του δεύτερου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα, λέγοντας πως τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι επισήμως γνωστά, στην πραγματικότητα είναι 165 γιατί δεν προσμετρούνται τα 35 δισ. ευρώ που «περίσσεψαν» από το πρώτο πακέτο και τελικώς θα μεταφερθούν στο δεύτερο.
Η κυρία Μέρκελ είδε ακόμα και τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, να τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!
Πάντως η κυρία Μέρκελ αναμένεται να κάνει μια ύστατη προσπάθεια για να περιορίσει κατά το δυνατόν τις όποιες διαρροές στην ψηφοφορία και να μην βρεθεί με αποτέλεσμα που ίσως σημάνει και κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της διαθέτει 330 από τις 620 έδρες της Bundestag και για να «περάσει» το «πακέτο» απαιτούνται 311 ψήφοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου