Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Έρχεται πρόστιμο - φωτιά, έως και 100.000 ευρώ την ημέρα, για την Κορώνεια

Με πρόστιμο – φωτιά απειλεί την χώρα μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της ολιγωρίας στην σωτηρία της λίμνης Κορώνειας. Η Κομισιόν παρέπεμψε την χώρα μας στο
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή της λίμνης, μετά και την άρση της χρηματοδότησης του σχεδίου σωτηρίας (master plan) από το Ταμείο Συνοχής.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους το πρόστιμο αναμένεται να φτάσει και τα 100.000 ευρώ την ημέρα! Οι πολυετείς καθυστερήσεις από όλους όσοι ενεπλάκησαν στην υλοποίηση του δεύτερου master plan αλλά και, όπως υποστηρίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρμόπουλος, "το απαράδεκτο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και ανίκανοι και διαπλεκόμενοι διαχειριστές των δύο κομμάτων εξουσίας, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο", οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η εύρεση λύσης αποδείχτηκε αδύνατη λόγω της "ανεξέλεγκτης λειτουργίας των βιομηχανιών, της ανοχής και το μη κλείσιμο χιλιάδων παράνομων γεωτρήσεων, του υδροβόρου μοντέλου γεωργίας, των ανεπαρκειών δύο σχεδίων διαχείρισης και αποκατάστασης της λίμνης και των αδιαφανών πολιτικών".
Σύμφωνα με τον κ. Τρεμόπουλο από το 1994 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Απόστολος Γιάντσης, χαρακτήρισε την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο "αναμενόμενη" εξαιτίας τεσσάρων σημείων: τις βιομηχανίες στη λίμνη (ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), το αγροτοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), τα αστικά απόβλητα (δήμος Λαγκαδά) και τις γεωτρήσεις (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης).

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου