Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Λ. Παπαδήμος: Ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.«Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες»


O Λουκάς Παπαδήμος
Την ανάγκη υλοποίησης όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας επισημαίνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του σε Ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Στη συνέντευξή του, που ήταν το πρωί ένα από τα κεντρικά θέματα στο portal της εφημερίδας, ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες στις αγορές και οι προσδοκίες το 2015».

Εκτιμά, ωστόσο πως η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές ακόμη και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. 

Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί δε, ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες όπως αύξηση του πληθωρισμού, αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και μείωση της αξίας των τραπεζικών καταθέσεων.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν ήταν η καλύτερη λύση για την επίλυση των προβλημάτων του προϋπολογισμού. Αλλά όταν το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ φτάνει υπερβολικά επίπεδα, και θεωρείται μη βιώσιμο από τις αγορές, η αναδιάρθρωση γίνεται αναπόφευκτη» τονίζει. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρόκληση είναι να οργανωθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και να ελαχιστοποιηθούν το κόστος και οι κίνδυνοι.

Ο κ. Παπαδήμος, αφήνει δε αιχμές για υποβάθμιση της προόδου που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα από διεθνή ΜΜΕ. 

«Είμαι έκπληκτος που κάποιοι σχολιαστές και αναλυτές φαίνεται να αγνοούν ορισμένα πραγματικά περιστατικά κατά την εξέταση της κατάστασης στην Ελλάδα. Οι βασικοί μας στόχοι ήταν να μειωθούν οι μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Και στα δύο μέτωπα, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο» τονίζει. 

Όπως υπογραμμίζει, κατά τα τελευταία δύο χρόνια, το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί άνω του 8% του ΑΕΠ, και χάρη στην εσωτερική υποτίμηση, η Ελλάδα έχει ανακτηθεί το 50% της απώλειας ανταγωνιστικότητάς της.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου