Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Καύσωνες στη Μεσόγειο;


Πιο σοβαροί καύσωνες σε Νότια Ευρώπη και Μεσόγειο
Η έκθεση του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή για τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαπιστώνει με «μεγάλη πεποίθηση» ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει πιο σοβαρούς καύσωνες σε περιοχές όπως τη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο

Οι επιστήμονες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο θα αυξήσει τη διάρκεια, την ένταση και συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μέχρι το 2100, το τελικό κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι 15 τρισ. € και αυτοί οι οποίοι θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι γυναίκες, οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι μη μορφωμένοι, οι ανίκανοι ή οι αδύναμοι σε θέματα υγείας.

«Όλες οι πληροφορίες είναι στο τραπέζι», είπε στην EurActiv ο Thomas Stocker, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Εάν έχουμε μεγαλύτερες εκπομπές ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου, θα αυξηθεί  κατακόρυφα η συχνότητα των πολύ ζεστών ημερών»

«Ίσως είναι η πλέον αξιολογημένη έκθεση σε ζητήματα ακραίων καιρικών φαινομένων», είπε ο Stocker.

Νέα γλώσσα αβεβαιότητας 
Χρησιμοποίησε επίσης και «νέα γλώσσα  αβεβαιότητας» η οποία ταξινομεί προσεκτικά τις προβλέψεις και την αξιοπιστία των αποδόσεων σύμφωνα με μια κλίμακα που κυμαίνεται από το «σχεδόν βέβαιο» (99-100% σίγουρο) στο «εξαιρετικά απίθανο» (0-1% πιθανότητα).

Έτσι λοιπόν όταν η έκθεση λέει είναι «πιθανό» να αυξηθούν οι βροχοπτώσεις σε όλη την υφήλιο αυτό τον αιώνα, αναφέρεται σε μια πιθανότητα μεταξύ 66%-90%.

euroactiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου