Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι για τις εκλογές

Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι για τις εκλογές

Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι για τις εκλογές  Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 6 Μαΐου «μπαίνει» και ο κρατικός μηχανισμός, με την υπογραφή των σχετικών εγκυκλίων από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση που καθορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 6 Μαΐου «μπαίνει» και ο κρατικός μηχανισμός, με την υπογραφή των σχετικών εγκυκλίων από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση που καθορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.
Οι εκλογικές εγκύκλιοι καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εκλογές και τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν τα κόμματα και οι κρατικές υπηρεσίες για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Στο Δημόσιο ανακαλούνται όλες οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων από την 11η Απριλίου μέχρι την 6η Μαΐου και δίνεται η εντολή να διευκολυνθούν όσοι εργαζόμενοι ζητήσουν εκλογική άδεια, για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους τους Ελληνες πολίτες με εξαίρεση τους ψηφοφόρους που έχουν ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσους δεν μπορούν να συμμετέχουν για λόγους υγείας. Οι ετεροδημότες θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εάν έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση στους δήμους που διαμένουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασιστεί η λειτουργία εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών είναι να εγγραφούν τουλάχιστον 40 ετεροδημότες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.
Σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν οι στρατιωτικοί υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι υπηρετούν σε περιοχή η οποία δεν είναι η εκλογική περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι. Τα εκλογικά τμήματα που θα συγκροτηθούν σε όλη την επικράτεια δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους το καθένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου