Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

"Πάντα γελαστός και γελασμένος..."



Τα Κύθηρα χάθηκαν στον ορίζοντα και μπορεί ο Δημήτρης Μητροπάνος "να έχασε το πλοίο της γραμμής" χθες το πρωί και η δωρική αντρίκεια φωνή του να σίγησε για πάντα, τα τραγούδια του όμως θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στο νεοελληνικό DNA. 

Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής εξέπνευσε μετά από βαρύ πνευμονικό οίδημα. Μετά από πολλά χρόνια σκληρής μάχης ο Δημήτρης Μητροπάνος κατέθεσε τα όπλα και πήγε να βρει τη δική του Ρόζα και να χορέψουν μαζί ζεϊμπέκικο.





Mετά από 40 χρόνια πορείας στο λαϊκό τραγούδι,  ο Δημήτρης Μητροπάνος άφησε στην άκρη το μικρόφωνο. Πριν από ακριβώς ένα χρόνο είχε φύγει από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου. Δύο καλλιτέχνες τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο ίδιοι. Εκεί στα μπουζούκια των αγγέλων θα συναντηθούν για το τελευταίο ταξίδι.

Η κηδεία του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 14.00 το μεσημέρι στο Α Νεκροταφείο. Η σορός του θα εκτεθεί από τις 10.00 το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος θεωρούσε τον Στέλιο Καζαντζίδη τον μεγαλύτερο λαϊκό τραγουδιστή. "Μακάρι να είχα τη φωνή του Καζαντζίδη και το ρεπερτόριο του Μπιθικώτση" είχε πει σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις. 



Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο. "Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι έμεινε ορφανό" είπε ο Γιάννης Σπανός ενώ η Χάρις Αλεξίου μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της μίλησε για έναν τεράστιο τραγουδιστή κι έναν πολύ καλό άνθρωπο. 



" Η απώλεια είναι απροσδόκητη, μεγάλη και βαριά" είπε ο Γιώργος Νταλάρας. "Η φωνή του και η προσωπικότητα του ταυτίστηκαν με την έννοια του λαϊκού τραγουδιού. Ήταν κι ένας άνθρωπος που δεν έχει να πει ποτέ κανείς κάτι κακό για αυτόν" είπε ο Κώστας Μακεδόνας.



O Δημήτρης Μητροπάνος κατάφερε να σφραγίσει με τη φωνή του το λαϊκό τραγούδι του χθες, του σήμερα και του αύριο. Η φωνή του αν και στιβαρή πολλές φορές είχε μία τρυφερότητα και αισθαντικότητα "που σε έκανε να πονάς".



Ο Δημήτρης Μητροπάνος σίγουρα έχει ανάψει τσιγάρα "έχει πιει ένα ποτήρι θάνατο για να μεθύσει" και έχει πάρει το δρόμο για το άπειρο σιγοτραγουδώντας κάποιους από τους αγαπημένους του στίχους... Άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη... Κλείνω κι έρχομαι έρχομαι φτάνω...



real.gr

1 σχόλιο: