Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Μποφόρ οργής στα νησιά για την απεργία.Αντιδράσεις κατά της ΠΝΟ.


Η κινητοποίηση της ΠΝΟ λίγο πριν από το Πάσχα θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό, τονίζουν όλοι οι φορείς
Ξενοδόχοι, επιμελητήρια και δήμαρχοι-περιφερειάρχες ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση και να μην πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί για Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη
Οργισμένες αντιδράσεις προκαλεί η 48ωρη απεργία που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες της νησιωτικής Ελλάδας, επιμελητήρια, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση και να ανακληθεί η κινητοποίηση, η οποία θα επιφέρει -όπως λένε- ισχυρό πλήγμα σε μια ήδη προβληματική τουριστικά χρονιά.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά πεδίο διαπραγμάτευσης, ώστε να μη δεθούν οι κάβοι στην καρδιά της πασχαλινής περιόδου. Χθες οι επαφές παραγόντων του υπουργείου και εκπροσώπων της ΠΝΟ ήταν διαρκείς, κυρίως μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει άμεσα (ενδεχομένως και σήμερα ή αύριο) συνάντηση των συνδικαλιστών με την πλευρά της κυβέρνησης.
Επιτελείς του υπουργείου, αν και τονίζουν πως δεν άλλαξε κάτι από τις γραπτές απαντήσεις που είχαν δοθεί προ 15ημέρου στην ΠΝΟ, εξετάζουν μια σειρά από ζητήματα που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.
Μποφόρ οργής στα νησιά για την απεργία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλευρά προτίθεται να διαβεβαιώσει τους ναυτικούς πως η άρση του καμποτάζ δεν αφορά τα ημερόπλοια και να επισημάνει πως αποκαθίστανται τα προβλήματα με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον Οίκο Ναύτου. Αναζητούνται, επίσης, απαντήσεις για τα εφάπαξ των ναυτικών και για τη λειτουργία των ΚΕΣΕΝ.
Εν τω μεταξύ, έκκληση προς την ΠΝΟ να μην πραγματοποιήσει την απεργία απευθύνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, τονίζοντας πως «είναι άδικο να χρησιμοποιείται ο νησιώτης σαν το ακραίο διαπραγματευτικό όπλο για μια τάξη εργαζομένων», τη στιγμή που έχει καταβληθεί τιτάνια -όπως λέει- προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη γερμανική αγορά.
Μποφόρ οργής στα νησιά για την απεργία
Για «τακτική απαράδεκτη κι ανέντιμη» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη απεργία είναι «τελειωτικό χτύπημα στις αιμορραγούσες οικονομίες των νησιών μας». Ο ίδιος ζητεί την παρέμβαση της Aννας Διαμαντοπούλου.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
«Χαριστική βολή για τον τουρισμό»
Κραυγή αγωνίας υψώνουν ξενοδόχοι και νησιωτικοί φορείς για την απεργία της ΠΝΟ τη Μ. Εβδομάδα. «Οι κρατήσεις είναι φέτος μειωμένες κατά 50% και 10 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες 5.000 κλινών θα μείνουν κλειστές. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έρχεται η απεργία να δώσει τη χαριστική βολή» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Κ. Μέριανος, κάνοντας έκκληση να βρεθεί λύση.
Μποφόρ οργής στα νησιά για την απεργία
Οπως λένε ξενοδόχοι, η αβεβαιότητα για την πραγματοποίηση των δρομολογίων διώχνει τον εσωτερικό τουρισμό της τελευταίας στιγμής. Ηδη επικρατεί αναστάτωση στους τουριστικούς πράκτορες, ενώ οι κρατήσεις για Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή ξεπερνούν το 80%.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε τον τουρισμό. Είναι η τελευταία ελπίδα που έχουμε ως χώρα. Τέτοιες ενέργειες στερούν κάθε δυνατότητα να αντιστρέψουμε το κακό κλίμα» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γ. Ρέτσος. Για οικονομική καταστροφή μιλά και ο δήμαρχος Κέρκυρας, Γ. Τρεπεκλής.
«Από τη μια κάνουμε αγώνα να πείσουμε τους Ευρωπαίους να μας επιλέξουν κι από την άλλη θέλουμε να τους ταλαιπωρήσουμε;» αναρωτιέται ο ίδιος. Η απεργία επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό του Πάσχα ενώ συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας και την αρνητική εικόνα στο εξωτερικό, σημειώνει ο δήμαρχος Ρόδου, Στάθης Κουσουρνάς.
Για «χαριστική βολή» κάνει λόγο και ο δήμαρχος Τήνου, Π. Κροντηράς. Εκκληση στην ΠΝΟ να αναστείλει την απεργία απευθύνει και ο HATTA, σημειώνοντας πως «αν δεν κυριαρχήσει η λογική, οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΑΓΩΝΙΑ
SOS από την Κρήτη
Την αγωνία και τον προβληματισμό των αγροτικών και τουριστικών φορέων της Κρήτης για την απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη των συνδικαλιστών της ΠΝΟ, μετέφερε χθες στην υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Α. Διαμαντοπούλου ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης σε συνάντησή τους στην Αθήνα.
Ο περιφερειάρχης ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για την απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από και προς το νησί, επισημαίνοντας ότι η μη εξεύρεση λύσης θα σημάνει την οικονομική καταστροφή χιλιάδων καλλιεργητών κηπευτικών, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αλλά και την ομηρεία χιλιάδων επιβατών.
Εκκληση
Οι τοπικοί φορείς της Κρήτης, μπροστά στα προβλήματα που πιθανόν θα δημιουργηθούν, απευθύνουν έκκληση στους συνδικαλιστές της ΠΝΟ να επανεξετάσουν την απόφασή τους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι αγροτικοί φορείς με τον περιφερειάρχη συζητούν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα της δρομολόγησης πλοίου που θα μεταφέρει από την Κρήτη κηπευτικά.
«Είναι ανάγκη να βρεθεί λύση γιατί, πέρα από τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, κινδυνεύει και ο τουρισμός», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μ. Βλατάκης.
Μ. Κοκολάκης
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου