Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Νέος διεθνής διασυρμός από την απεργία στα λιμάνια


Δεμένα στα μεγάλα λιμάνια της χώρας παρέμειναν τα πλοία από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας
Ατυχή στιγμή και πλήγμα κατά της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας χαρακτηρίζουν τα διεθνή media την κινητοποίηση των ναυτεργατών. Δυσμενές το κλίμα που διαμορφώνεται εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου
Τα πλοία μπορεί να έμειναν ακινητοποιημένα στα λιμάνια λόγω της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών, ωστόσο η απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τις σελίδες του διεθνούς Τύπου.

Η επιλογή της ΠΝΟ να πραγματοποιήσει την απεργία της μέσα στην ορθόδοξη Μεγάλη Εβδομάδα -μόλις λίγες ημέρες μετά το καθολικό Πάσχα και ενώ τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του εξωτερικού προσπαθούν εν όψει καλοκαιρινής περιόδου να πουλήσουν πακέτα για διακοπές στην Ελλάδα- προσέλκυσε το ούτως ή άλλως ελληνοκεντρικό ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.
Για τους περισσότερους μάλιστα από τους ξένους σχολιαστές, η εν λόγω απεργία ερμηνεύτηκε ως «πλήγμα σε βάρος του ελληνικού τουρισμού», ενός κλάδου ο οποίος αντιστοιχεί στο 16% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 18% του συνόλου των θέσεων εργασίας στη χώρα μας, όπως επιλέγει να τονίσει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «Wall Street Journal».
Νέος διεθνής διασυρμός από την απεργία στα λιμάνια
Μάλιστα, κάποιοι, όπως το γερμανικό εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaft-swoche», προχώρησαν ακόμη παραπέρα φτάνοντας στο σημείο να καταγγείλουν γενικότερα την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Στο πλαίσιο άρθρου με τον τίτλο «Κανένα Σχέδιο για τον Τουρισμό», το γερμανικό έντυπο παρουσιάζει μια Ελλάδα παραλυμένη τουριστικά και αφημένη στο έλεος φαινομένων όπως η κακοδιαχείριση, η διαφθορά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Με αρνητικές επισημάνσεις για τη χώρα και τον τουρισμό της υποδέχθηκαν τα διεθνή media τη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ
Με αρνητικές επισημάνσεις για τη χώρα και τον τουρισμό της υποδέχθηκαν τα διεθνή media τη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ
Μάλιστα, ο συντάκτης δεν διστάζει να επισημάνει συγκεκριμένα προβλήματα («λάθη» στη διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ελλείψεις σε υποδομές, λειτουργικά προβλήματα σε αεροδρόμια της Κρήτης κ.ά.) και να συγκρίνει τη χώρα μας με τη γειτονική Τουρκία (η οποία, πάντα σύμφωνα με το «Wirtschaft-swoche», έχει εκπονήσει ένα εντυπωσιακό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και για τους 12 μήνες του έτους, ανοικοδομώντας υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, προσελκύοντας ποδοσφαιρικές ομάδες από το εξωτερικό για την προετοιμασία τους κ.ά.).
Σε ανάλογο πνεύμα, αναφερόμενη στη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» υποστηρίζει πως η εν λόγω κινητοποίηση «λαμβάνει χώρα σε μια ατυχή χρονική περίοδο για τον ελληνικό εσωτερικό τουρισμό», «αποκόπτει τα νησιά από τον υπόλοιπο κόσμο» και αποτελεί «ισχυρό πλήγμα για τον τουρισμό».
Η υπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου
Ως «πλήγμα για τον ζωτικής σημασίας τομέα του τουρισμού» ερμηνεύει τις τελευταίες εξελίξεις και η αμερικανική «Wall Street Journal» η οποία, μάλιστα, συνδυάζει στο ίδιο κείμενο την είδηση της απεργίας με ένα άλλο κακό μαντάτο, αυτό της καθίζησης της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας (κατά 8,3% τον Φεβρουάριο).
Οσο για το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, αυτό αναπαράγει μέρος από ρεπορτάζ του «Εθνους» και συγκεκριμένα, το σημείο εκείνο στο οποίο ο Γιώργος Ντισπυράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου από την Κρήτη, προειδοποιεί πως «αν δεν βρεθεί λύση με την ΠΝΟ (σ.σ. που τελικώς δεν βρέθηκε), περισσότεροι από 15.000 τόνοι κηπευτικών θα μείνουν στα λιμάνια και θα καταστραφούν».
«Δεν μπορεί η Κρήτη και το κάθε νησί της χώρας να βρίσκονται σε ομηρεία κάθε 15 ημέρες», τονίζει ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης
«Δεν μπορεί η Κρήτη και το κάθε νησί της χώρας να βρίσκονται σε ομηρεία κάθε 15 ημέρες», τονίζει ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης
ΝΕΕΣ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπέρ της επιστράτευσης η Αννα Διαμαντοπούλου
Η απεργία της ΠΝΟ έγινε με «πολύ συγκεκριμένο και συνειδητό σχεδιασμό» δήλωσε χθες η υπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, ερωτώμενη αν το ΚΚΕ ευθύνεται για την απεργία των ναυτικών. Η ίδια προσέθεσε πως οι εξελίξεις λειτούργησαν σε βάρος των ναυτικών, καθώς «αυτά που είχαν συμφωνηθεί δεν ισχύουν πια», ενώ ξεκαθάρισε πως η ίδια ήταν υπέρ της επιστράτευσης.
«Μετά τις εκλογές πρέπει να ανοίξουν τα πραγματικά ζητήματα της ναυτιλίας, τα οποία είναι κρυμμένα κάτω από το χαλί επί δεκαετίες», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ ξεκαθάρισε πως «τα καράβια που θέλουν να φύγουν θα πρέπει να φύγουν» και πως αυτό είναι θέμα του Λιμενικού.
«Το φαινόμενο να θέλει να φύγει ένα καράβι και να πηγαίνουν 20 άτομα με σημαίες στον καταπέλτη, για να μην το αφήνουν, είναι θέμα του Λιμενικού και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποφασισμένος να το αντιμετωπίσει», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μην κλείσουν τα λιμάνια.
«Οταν βγαίνουν τα στελέχη της ΠΝΟ, του ΠΑΜΕ και μου λένε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο θα είμαστε εδώ, είναι κάτι που μπορεί να το πει κάποιος που είναι Ελληνας και γνωρίζει την κρίση της χώρας και που καταλαβαίνει ότι το καλοκαίρι η χώρα περιμένει να έχει συνάλλαγμα από τον τουρισμό;», διερωτήθηκε η κ. Διαμαντοπούλου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
15 εκατ. ευρώ η ζημιά για τον αγροτικό κόσμο
Να βρεθεί αμέσως λύση όποια και αν είναι αυτή, «φωτογραφίζοντας» ακόμα και την επιστράτευση των ναυτεργατών, ζήτησε χθες με δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Στην ίδια ρότα βρίσκονται οι φορείς του αγροτικού και του τουριστικού τομέα, οι οποίοι κάνουν λόγο για καταστροφή της τοπικής οικονομίας από την απεργία της ΠΝΟ.
Ο περιφερειάρχης εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Κρήτης είπε: «Δεν μπορεί η Κρήτη και το κάθε νησί της χώρας να βρίσκονται σε ομηρεία κάθε 15 ημέρες. Εμείς σεβόμαστε τα δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου, όμως δεν μπορεί να καταστρέφεται ένας κλάδος, ένα νησί. Δεν μπορεί να καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή, ο τουριστικός τομέας, επειδή έτσι θέλουν κάποιοι συνδικαλιστές»
Ο Στ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στις επιπτώσεις της απεργίας υπογράμμισε ότι υφίσταται μεγάλο πλήγμα η τοπική οικονομία, ο αγροτικός-τουριστικός τομέας, ενώ βρίσκονται σε ομηρεία δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν κλείσει εισιτήρια.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι μόνο από τον αγροτικό τομέα η ζημιά φτάνει καθημερινά τα 15 εκ. ευρώ και αφορά τα πρώιμα κηπευτικά που «μπλοκάρονται» στα λιμάνια του νησιού. Λόγω της απεργίας υπάρχει κίνδυνος καλλιεργητές της Κρήτης να χάσουν τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, με τις οποίες έχουν υπογράψει συμβόλαια παραλαβής προϊόντων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, πάντως, η ναύλωση πλοίου που θα μετέφερε ευπαθή προϊόντα χθες και σήμερα, δεν κατέστη δυνατή.
Μανόλης Κοκολάκης
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου