Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Αλλεργίες: Η μάστιγα της Άνοιξης



Όσοι δεν έχουν βιώσει τα ανυπόφορα συμπτώματα της καταρροής σε συνδυασμό με φαγούρα σε μύτη, μάτια και λαιμό, με βουλωμένα ρουθούνια το βράδυ που πέφτεις για ύπνο και ένα κεφάλι να «βουίζει» όλη την ημέρα, δεν μπορούν να κατανοήσουν «τι τραβάνε» όσοι είναι αλλεργικοί στην… Άνοιξη και να τους συμπονέσουν.



Το μαρτύριο ξεκινά ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, ακόμα κι αν ο καιρός δεν παραπέμπει καθόλου σε μελισσούλες που μεταφέρουν αριστερά και δεξιά την γύρη, και κατά κανόνα επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, όπως λέει ο ειδικός αλλεργιολόγος κ. Γιάννης Γαλατάς, «όταν το αλλεργιογόνο εισέρχεται στον οργανισμό μας και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, παράγονται ουσίες που τελικά επιδρούν σε διάφορα όργανα του οργανισμού, π.χ. μάτια, δέρμα, αλλά και πνεύμονες». 

Πώς εκδηλώνονται οι ανοιξιάτικες αλλεργίες; Αλλεργική ρινίτιδα: Οφείλεται συνήθως σε διάφορες γύρεις, μύκητες, τριχώματα ζώων ή σε ακάρεα της οικιακής σκόνης και συνοδεύεται από μπούκωμα της μύτης, φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα, ενώ συχνά συνυπάρχει με την επιπεφυκίτιδα.

Άσθμα: Χαρακτηρίζεται από βήχα και δυσκολία στην αναπνοή και μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε από τα παραπάνω αλλεργιογόνα. Είναι πιθανό, ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, να εμφανίσουν και λοιμώξεις στους πνεύμονες ή ιγμορίτιδα. Ο κ. Γαλατάς επισημαίνει ότι «ασθενείς που πάσχουν από άσθμα είναι ευαίσθητοι και σε άλλους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου αλλά και το στρες».

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής: Η επαφή του δέρματος με διάφορες χημικές ενώσεις, με ψεύτικα κοσμήματα, αλλά και με κάποια ζώα και γύρη των φυτών μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά εξανθήματα.

Κνίδωση: Δηλαδή φαγούρα, που προκαλείται από δερματικές «πλάκες» στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα, ακόμα και σε εσωτερικά όργανα. Αν αυτές οι «πλάκες» πρηστούν πολύ τότε μιλάμε για «αγγειοοίδημα» και πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό. Η κνίδωση την Άνοιξη μπορεί να προκληθεί από γύρεις (πεύκου και ελιάς) ή από το να ξαπλώσουμε στο γκαζόν και να φέρουμε το δέρμα μας σε επαφή μαζί τους. 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παθήσεις, η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την ανοιξιάτικη αλλεργία. Σύμφωνα με την ειδική παθολόγο κ. Αναστασία Μοσχοβάκη, αυτά είναι τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων κάποιας μορφής αλλεργίας:

-Αποφύγετε χώρους με καπνό ή τσιγάρο.

-Καλύψτε τα στρώματα και τα μαξιλάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας με νάιλον καλύμματα, τα οποία θα αφαιρούνται προ του ύπνου. To πάτωμα του υπνοδωματίου δεν πρέπει να έχει μοκέτα (γενικά τα αλλεργικά άτομα πρέπει να αποφεύγουν τις μοκέτες). 



in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου