Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ρεκόρ 120 εκατ. δολ. για την "Κραυγή"


Ο πίνακας "Η κραυγή" του Edvard Munch πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's έναντι του αστρονομικού ποσού των 120 εκατομμυρίων δολαρίων που αποτελεί και νέο ρεκόρ για την αγορά της τέχνης. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας του Pablo Picasso «Γυμνό, πράσινα φύλλα και μπούστο» που είχε δημοπρατηθεί 106 εκατ. δολ. το 2010.



Όσοι παρευρέθηκαν στη χθεσινή δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s κάνουν λόγο για έντονη μάχη μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών που διήρκεσε 15 λεπτά. Η δημοπρασία ξεκίνησε με 7 ενδιαφερόμενους. Καθώς το νούμερο ανέβαινε και τα μηδενικά πολλαπλασιάζονταν, έμειναν δύο υποψήφιοι αγοραστές που μέσω των εκπροσώπων τους επιδόθηκαν σε μία μανιώδη κόντρα για την εξασφάλιση του έργου. Η ταυτότητα του αγοραστή που απέκτησε τελικά την «Κραυγή» δεν έγινε γνωστή. 


Ο Munch είναι ο πιο γνωστός καλλιτέχνης της Νορβηγίας. Πέθανε το 1944 σε ηλικία 81 ετών. Ζωγράφισε 4 εκδοχές της Κραυγής κατά τη δεκαετία του 1890. Δύο εξ αυτών κλάπηκαν, η μία το 1994 και η άλλο το 2004. Και οι δύο πίνακες ανακτήθηκαν το 2006.


euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου