Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

“Το 65% των λυμμάτων της Νάουσας πέφτουν στην Αράπιτσα”!


Κεντρική Μακεδονία “Το 65% των λυμμάτων της Νάουσας πέφτουν  στην Αράπιτσα”!

Σε ένα μίνι δημοτικό συμβούλιο, με την παρουσία των κ.κ. Φουντούλη, Γώγου και Καρτσιούνη από τη μειοψηφία και του δημάρχου κ. Καραμπατζού, εξελίχθηκε η προαναγγελθείσα ενημέρωση της Δημοτικής Ύδρευσης Αποχεύτευσης Νάουσας, με βασικότερα σημεία της η ομολογία του προέδρου της Επιχείρησης κ. Παπαδόπουλου ότι  τα χρηματικά αποθεματικά της επιχείρησης επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών μόλις μέχρι τις 31 Μαΐου,

καθώς και το ότι ,  σύμφωνα με το διευθυντή της κ. Ζιώτα, το 65% των συνδέσεων των υπονόμων της Νάουσας ( μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου) δεν είναι συνδεδεμένα με τον βιολογικό καθαρισμό στην περιοχή «Ρουντίνα» των Λευκαδίων, αλλά πέφτουν ανεπεξέργαστα στην Αράπιτσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην επιβάρυνση του οικοσυστήματός της, αλλά και στην υγεία των κατοίκων των οικισμών που διασχίζει ο ποταμός της Νάουσας. 

Για το Νοσοκομείο και τα αστικά του λύματα τα οποία ρίχνονται μαζί με τα άλλα αστικά λύματα της περιοχής σε ανοικτή τάφρο, μπροστά μάλιστα από κατοικημένες περιοχές, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι θα μπορούσε με έναν σωλήνα 300 μέτρων να κατευθυνθούν προς τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για την κατασκευή του έργου.

Στην επιβάρυνση της Αράπιτσας όμως συμμετέχουν και οι ίδιοι οι οικισμοί  ( π.χ Μαρίνα, Λευκάδια, Γιαννακοχώρι, Χαρίεσσα κ.α) αφού καθ΄ ολοκληρίαν  τα αστικά τους λύματα κατευθύνονται και αυτά στο ποτάμι και από κει στην τάφρο “66”. 

Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε στην αρχική του εισήγηση τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη ΔΕΥΑΝ , με σημαντικότερα την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των φίλτρων (οι εργασίες εκτελούνται ήδη) αλλά και στην κατασκευή των επιπρόσθετων δεξαμενών καθίζησης για την ύδρευση της πόλης της Νάουσας, έργο το οποίο , καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και εφόσον δεν υπάρξουν νέες ενστάσεις από τις συμμετέχουσες εταιρείες στον διαγωνισμό. (Η πρώτη ένσταση ,κατά τα λεγόμενα του κ. Παπαδόπουλου απορρίφθηκε από το ΣτΕ). 

Για το έργο , στην ολοκληρωμένη του μορφή, ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά και τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης (Ζιώτας,  Γρηγορόπουλος) τόνισαν ότι θα μπορεί να διοχετεύσει στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης περίπου 500 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, τη στιγμή που κατά τη βιβλιογραφία  οι αποδεκτές  ανάγκες μιας πόλης 30.000 κατοίκων, όπως είναι η Νάουσα, η κατανάλωση θα έπρεπε να είναι η μισή! 

Ο κ. Ζιώτας μάλιστα τόνισε ότι η κατανάλωση μειώθηκε με την τοποθέτηση υδρομέτρων κατά 1/3 περίπου από την αρχική ( περίπου 800 έως 1000 κ. μ ανά ώρα), ενώ πολλά δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑΝ σε αγροτικές περιοχές της Νάουσας, έχουν υποστεί λαθροχειρίες και bay pass , με αποτέλεσμα εκατοντάδες τόνοι νερού ύδρευσης να πηγαίνουν παρανόμως στα πότισμα κηπευτικών, ακόμη και δένδρων.

Άλλα σημαντικά  έργα , τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και βρίσκονται  στην αναμονή για προέγκριση δημοπράτησης, είναι η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στους 5 πεδινούς οικισμούς του δήμου, ύψους άνω των 16.500.000 ευρώ, η ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού και του δικτύου αποχέτευσης του Στενημάχου, ύψους 836.000.000 ευρώ που δημοπρατήθηκε πριν δυο βδομάδες , καθώς επίσης και η χρηματοδότηση  της αποχέτευσης της Χαρίεσσας ( 1.842.000 ευρώ) που θα δημοπρατηθεί αφού υπάρξουν ορισμένες διορθώσεις στα τεύχη.

Αδυναμία έργων ελλείψει χρημάτων

Ο κ. Φουντούλης στις επισημάνσεις του τόνισε ότι 4 χρόνια μετά την πρώτη δική του προσπάθεια ( υπήρξε πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ) να δοθεί σε λειτουργία το νέο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, που η ηλικία κατασκευής του ξεπερνά τα 20 χρόνια(!) δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος  επεσήμανε ότι για να δοθεί σε λειτουργία το νέο δίκτυο ύδρευσης χρειάζονται εργασίες για τη σύνδεση των κεντρικών αγωγών,  τη λειτουργία των βανών ελέγχου, τη σύνδεση των κτιρίων και την απομόνωση του παλιού δικτύου ( σ.σ οι Ναουσαίοι πίνουν νερό από σιδερένιες σωληνώσεις που έχουν ηλικία άνω των 80 χρόνων!)  για τα οποία χρειάζονται περίπου 400.000 ευρώ, χρήματα τα οποία αδυνατεί να καλύψει η ΔΕΥΑΝ, ούτε και υπάρχει σχετική χρηματοδότηση από κονδύλια του κράτους και της ΕΕ ( ΕΣΠΑ, ΠΕΠ κ. Μακεδονίας κ.α). 

Ακόμη τόνισε ότι παρά το 20μελες προσωπικό της ΔΕΥΑΝ οι ανάγκες σε τεχνίτες είναι μεγάλες και δεν μπορούν να καλυφθούν πλέον λόγω κατάργησης ( ελέω Μνημονίου) των 5μηνων, ακόμη και των 2μηνων συμβάσεων. 

Τα …φέσια των δημοτών προς τη ΔΕΥΑΝ ανέρχονται σε 891.000 ευρώ. 

Στη Νάουσα οι οφειλές ανέρχονται σε 591.000 ευρώ με τους Ναουσαίους να έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους κατά 71,68%, στα Ανθέμια σε 186.000 ευρώ ( πλήρωσε μόλις το 43,47% των δημοτών) ενώ το… δράμα είναι στην Ειρηνούπολη, όπου τα χρέη είναι 113.000 ευρώ με τους Ειρηνοπουλίτες να επιλέγουν να μην πληρώσουν για το νερό  σε ποσοστό 67%. 

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα ειδικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΝ για ευαίσθητες πληθυσμιακές μονάδες ( ανάπηροι, πολύτεκνοι κ.α) ενώ το…κλου της ενημέρωσης υπήρξε η τοποθέτηση του διευθυντή της ΔΕΥΑΝ κ. Ζιώτα, ο οποίος σε ερώτηση μας τόνισε ότι ο κύκλος εργασιών της ΔΕΑΥΝ (1.200.000 ευρώ ανά έτος) ισοσκελίζει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης ( μισθοδοσίες κ.α) με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΝ να μην διαθέτει ίδια κεφάλαια για τις δραστηριότητες της, αλλά  να βασίζεται στις δανειακές συμβάσεις που υπογράφει με εγγυητή το δήμο Νάουσας.  

Θόδωρος Ελευθεριάδης

laosver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου