Άλλωστε, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος αυτό είναι και το μήνυμα που έστειλε ο λαός μέσω των εκλογών. Ο λαός, είπε, ζήτησε δύο πράγματα, ασφάλεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ και την καλύτερη δυνατή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία, να προστατευτεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Συνέστησε δε στο πολιτικό προσωπικό να επιδείξουν τη μέγιστη ψυχραιμία, γενναιότητα και γενναιοδωρία και να πράξουν με βάση το πατριωτικό καθήκον.
«Την ώρα αυτή που η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη και στέλνει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, μια εικόνα αδιεξόδου που βλάπτει την πατρίδα, την οικονομία και τελικά τους πιο αδύνατους, απαιτείται από όλους και ιδίως από τις πολιτικές ηγεσίες, η μέγιστη ψυχραιμία, υπευθυνότητα, καλοπιστία και γενναιοδωρία».
«Να υπερβούμε το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε λύσεις. Δεν είναι ώρα για νέους εθνικούς διχασμούς στο όνομα παραταξιακών ή κομματικών σκοπιμοτήτων» σημείωσε σε άλλο σημείο.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη προς πάσα κατεύθυνση ότι «η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσα στην Ελλάδα, μεταξύ των κομμάτων με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά έξω, με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τις αγορές, με τους κερδοσκόπους, με τις πιέσεις, με τα συμφέροντα, με τις απειλές».
Συνέστησε δε σε όσους θέλουν να διαπραγματευτούν σκληρά προς όφελος της πατρίδας, «να κρατήσουν την όρεξή τους για εκεί, για το γήπεδο, όχι για εδώ, για τον εσωτερικό διάλογο των κομματικών σκοπιμοτήτων».
Η δήλωση του Ευ.Βενιζέλου
« Την ώρα αυτή που η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη και στέλνει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, μια εικόνα αδιεξόδου που βλάπτει την πατρίδα, την οικονομία και τελικά τους πιο αδύνατους, απαιτείται από όλους και ιδίως από τις πολιτικές ηγεσίες, η μέγιστη ψυχραιμία, υπευθυνότητα, καλοπιστία και γενναιοδωρία.
» Αυτά έλειψαν δυστυχώς στο παρελθόν και δεν έχουν φανεί έως τώρα.
» Από την πρώτη στιγμή παρουσίασα τη μόνη εφικτή πρόταση με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα: Τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να είναι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο Ευρώ. Μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.
» Ο ελληνικός λαός στις προχθεσινές εκλογές ζήτησε δύο πράγματα: Η Ελλάδα να είναι με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και ταυτοχρόνως να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αλλαγή των όρων, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες και η ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία και να προστατευτεί το επίπεδο ζωής των πολιτών.
» Ό,τι κάναμε ως τώρα και ό,τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, καθοδηγείται από ένα και μόνο κριτήριο: Το πατριωτικό καθήκον, χωρίς να υπηρετούμε καμία μικροπολιτική σκοπιμότητα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος που ήδη έχουμε καταβάλει σε υψηλό βαθμό.
» Ο κ. Τσίπρας ας περιμένει τη συνάντηση που θα έχουμε αύριο. Του λέμε από τώρα πως θα είναι μια συνάντηση πολύ ουσιαστική.
» Εμείς θέσαμε ένα και μόνο όριο: Να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης, να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο για τις Ελληνίδες και για τους Έλληνες.
» Η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσα στην Ελλάδα, μεταξύ των κομμάτων με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά έξω, με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τις αγορές, με τους κερδοσκόπους, με τις πιέσεις, με τα συμφέροντα, με τις απειλές.
» Όποιοι θέλουν να διαπραγματευτούν και να διαπραγματευτούν σκληρά προς όφελος της πατρίδας, πρέπει να κρατήσουν την όρεξή τους για εκεί, για το γήπεδο, όχι για εδώ, για τον εσωτερικό διάλογο των κομματικών σκοπιμοτήτων.
» Απέναντι, λοιπόν, σε αυτά, απαιτείται εθνική ενότητα και μίνιμουμ συμφωνία προς την κατεύθυνση που θέλησε ο λαός στις εκλογές.
» Με τη στάση μας δεν θέλουμε να αναδείξουμε την ευθύνη των άλλων για το αδιέξοδο, αλλά να υπερβούμε το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε λύση.
» Καμία παλιά και όψιμη αλαζονεία δεν βοηθάει τον τόπο. Δεν είναι ώρα για νέους εθνικούς διχασμούς στο όνομα παραταξιακών ή κομματικών σκοπιμοτήτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου