Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Κάνει κρύο στην κορυφή της αλυσίδας


Τα σημαντικότερα σαρκοφάγα ζώα της Γης βρίσκονται σε κρίση. Σε πολλές περιοχές του κόσμου οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί περισσότερο από 90% τα τελευταία 100 χρόνια. Οι ερευνητές εργάζονται πλέον εντατικά για να μάθουν τι σημαίνει για τη φύση η απουσία των σαρκοφάγων από την κορυφή της τροφικής αλυσίδας.



Η ζωή των μεγάλων σαρκοφάγων έχει γίνει πιο δύσκολη εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα. Έχουμε καταστρέψει τους βιότοπούς τους κι έχουμε κυνηγήσει και αλιεύσει τα μεγάλα ζώα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου ο αριθμός των λιονταριών, των καρχαριών, των αετών και άλλων σαρκοφάγων ζώων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% από το 1900 μέχρι σήμερα. Και η μείωση αυτή συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς.


Τα κορυφαία σαρκοφάγα είναι τόσο λίγα σε ορισμένες περιοχές, που έχουν πλέον χάσει την οικολογική τους σπουδαιότητα, πράγμα που επηρεάζει τα οικοσυστήματα και απειλεί να κλονίσει σε βάθος τις τροφικές αλυσίδες και να αλλάξει την οικολογική δομή σε στεριά, θάλασσα και αέρα.


Στη στεριά τα μεγάλα σαρκοφάγα απειλούνται εδώ και πολύ καιρό. Στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης η καστανή αρκούδα έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια. Στα δάση της Ασίας η τίγρη ζει μόνο σε ολιγάριθμες απομονωμένες ομάδες, ενώ ακόμα και ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι, έχει υποστεί μεγάλη ποσοτική μείωση. Οι βιολόγοι δουλεύουν εντατικά για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα σαρκοφάγα ελέγχουν τις τροφικές αλυσίδες και άρα τις οικολογικές συνέπειες που θα υπάρξουν σε περίπτωση αφανισμού τους.


scienceillustrated

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου