Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΤΙΤ.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΨΕΥΔΕΣ



Ήταν λίγοι μήνες πριν τον επαναστατικό Μάη του ’68, όταν στην πανεπιστημιούπολη της Ναντέρ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της πισίνας του Πανεπιστημίου, διαδραματίστηκε ένας διάλογος, σαφέστατα επηρεασμένος από το κλίμα της εποχής. Από τη μία πλευρά στέκονταν ο Υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού, Φρανσουά Μισόφ, ενώ από την άλλη ένας νεαρός φοιτητής.







«-Στη λευκή Βίβλο σας δεν έχετε λέξη για τα σεξουαλικά προβλήματα των νέων!


-Αν έχετε τέτοια προβλήματα, τότε η καλύτερη λύση θα ήταν μια βουτιά στην πισίνα!


-Είναι μια απάντηση τυπική, μιας φασιστικής κυβέρνησης».


Ο 23 χρονος φοιτητής της Κοινωνιολογίας ήταν ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.





34 χρόνια από τη στιχομυθία αυτή, ο Κον Μπετίτ δε θα διστάσει να αδειάσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, χαρακτηρίζοντάς το Οικονομικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αριστεράς, «ψευδές» και κάτι ανάμεσα σε «ανοησία και τρέλα». «Αν πραγματικά ζητάς από κάποιον να υιοθετήσει το πρόγραμμα, είναι σαν να τον ρωτάς πώς θέλει να αυτοκτονήσει, με τσεκούρι ή όπλο».
Όντας ένας άνθρωπος με μακριά πολιτική ιστορία, ο Κον  Μπεντίτ σίγουρα έχει αφήσει το δικό του χρώμα, στην παλέτα της πολιτικής σκηνής.


Από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του Μάη του ’68, ο Κον-Μπεντίτ έγινε γνωστός από την εποχή εκείνη και ως «ο Κόκκινος Ντάνι». Δεν ήταν μόνο οι επαναστατικές του ιδέες και οι κόκκινες σημαίες που του χάρισαν το προσωνύμιο αυτό, αλλά και το χρώμα των μαλλιών του. Έκτοτε το  παρατσούκλι αυτό τον συνοδεύει σε όλη του την πολιτική πορεία, παρότι σήμερα δηλώνει «Πράσινος».


Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων σήμερα, ο Κον Μπεντίτ, ξεκίνησε σαν Αναρχικός. Το 1968 η «φαρέτρα» του ήταν γεμάτη με συνθήματα της εποχής, που έμελλαν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή Αριστερά και τα μετέπειτα Κοινωνικά Κινήματα.. «Απαγορεύεται, το απαγορεύεται,   Φαντασία στην εξουσία,  Το αλκοόλ σκοτώνει ..Πάρτε LSD    και    Εμπρός του Πανεπιστημίου οι κολασμένοι».


Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σ’ αυτά.  Ο «Κόκκινος Ντάνι», αντιδραστικός, οραματιστής, και απέναντι σε κάθε είδους συντηρητισμό, πρωτοστάτησε και στα γαλλικά οδοφράγματα.


Τα επόμενα χρόνια θα λάβει μέρος σε όλα τα δυναμικά εναλλακτικά κινήματα και θα γράψει βιβλία για το Μάη του ’68 και τα μηνύματά του. Ενδεικτικοί είναι και κάποιοι από τους τίτλους του, «Αριστερισμός, φάρμακο στην γεροντική ασθένεια του κομμουνισμού», «Την αγαπήσαμε τόσο την επανάσταση», «Μάης 1968, Το μήνυμα των οδοφραγμάτων».


Η αλήθεια είναι ότι από το Μάη του ’68 μέχρι και σήμερα, έχουν μεσολαβήσει αρκετά στην πολιτική σταδιοδρομία του νεαρού φοιτητή των οδοφραγμάτων.


Με τα χρόνια θα στραφεί στο Οικολογικό μοντέλο, προτείνοντάς το ως μόνη διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η φανατική υποστήριξη της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο νατοϊκό βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999.


Μόνο ένα πράγμα φαίνεται να μην έχει αλλάξει, για τον « Κόκκινο Ντάνι» κι αυτό είναι πως δε διστάζει, όπως και τότε στην Ναντέρ, να «πει τα πράγματα ως έχουν» και «έξω από τα δόντια».






Επικό έχει μείνει το ξέσπασμά του, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις 5 Μαίου του 2010, όταν ευθέως κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για υποκρισία, δηλώνοντας ότι «Βγάζουν λεφτά στην πλάτη της Ελλάδας». Αφορμή υπήρξε η συζήτηση για την δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μετά και τη συμφωνία για τη χρηματοδότησή της από το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  
Ο Ντάνι  μίλησε ανοικτά τόσο για τους ιθύνοντες του ελληνικού χρέους, όσο και για τις δαπάνες της χώρας σε εξοπλιστικά προγράμματα, οι οποίες είναι σε άμεση συνάρτηση με τις σχέσεις της Ελλάδος, με την Τουρκία. Το βίντεο είναι αποκαλυπτικό…    


mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου