Δέκα χιλιάδες βακτήρια που ζουν στον ανθρώπινο οργανισμόκατάφεραν να χαρτογραφήσουν οι ειδικοί του αμερικανικού προγράμματος «Human Microbiome» (HMP). Παρά το γεγονός ότι αρκετά από αυτά είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, υπάρχουν και κάποια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και τον θάνατο.
Μέσα από πενταετή προσπάθεια, εκατοντάδες επιστήμονες από δεκάδες πανεπιστήμια κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο με σχεδόν το 99% των μικροσκοπικών μας «φιλοξενούμενων». Το σίγουρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι δεν είμαστε «μόνοι», καθώς τα βακτήρια καταλαμβάνουν κάθε χιλιοστό του ανθρώπινου σώματος τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βακτηρίων που ζουν μέσα μας ξεπερνά εκείνον των ανθρώπινων κυττάρων. Σε προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες, οι ειδικοί είχαν προσπαθήσει να απομονώσουν μόλις μερικές εκατοντάδες βακτηρίων που έβρισκαν «καταφύγιο» στον ανθρώπινο οργανισμό. Τώρα όμως, στο πλαίσιο του επίδοξου ερευνητικού προγράμματος ο αριθμός των χαρτογραφημένων ειδών αγγίζει τις 10.000.
Φως στο «παζλ» της υγείας
Ο σχεδόν ολοκληρωμένος «χάρτης» των ανθρώπινων βακτηρίων αναμένεται να επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν νέες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων ειδών και του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Γνωρίζοντας τα ακριβή βακτήρια που ζουν σε διάφορα σημεία του οργανισμού ενός υγιούς ατόμου, θα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στην περίπτωση ασθενειών που πιστεύεται ότι έχουν βακτηριακό υπόβαθρο (π.χ. νόσος του Κρον, έλκη, παχυσαρκία)» αναφέρει ο δρ Τζορτζ Γουέινστοκ από το Πανεπιστήμιο Γουόσιγκτον, στο Σεντ Λούις.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, στο Χιούστον, ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των κολπικών βακτηρίων σε έγκυες γυναίκες είναι μικρότερος συγκριτικά με άλλες γυναίκες. Ο λόγος, εξηγούν, οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι όσο εξελίσσεται η κύηση, ο γυναικείος οργανισμός προσπαθεί να περιορίσει τα διάφορα βακτήρια που ζουν στον κόλπο με στόχο μια πιο ομαλή μετάβαση του νεογνού κατά τον τοκετό, από το αποστειρωμένο περιβάλλον της μήτρας, στον έξω κόσμο.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης αυτής δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLoSONE», ενώ τα υπόλοιπα άρθρα του HMP παρουσιάζονται μέσα από την επιθεώρηση «Nature».
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου