Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ Στόχος η αναθεώρηση της σύμβασης


Ευ. Βενιζέλος: Η παράταση είναι αναγκαία για να καταστεί εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε τη σύμπλευση των «τριών» για παράταση του προγράμματος κατά 2 χρόνια και δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2012
Στόχος είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης με την αναγκαία παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μετά την πολύωρη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών. Επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευση των «τριών», ο κ. Βενιζέλος από την Ιπποκράτους δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για το 2012, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποφασιστούν οριζόντιες περικοπές, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατέψει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε την αναγκαιότητα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια τουλάχιστον. Επανέλαβε την πρότασή του, στην οποία υπήρξε συμφωνία, για την κατάρτιση ενός επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα μοιράζονται τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2016 αντί του 2014, προκειμένου να «κλείσει» ο προϋπολογισμός του 2012 και να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2013.
«Η παράταση είναι αναγκαία για να καταστεί εφικτή η δημοσιονομική προσαρμογή. Δηλαδή να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα από τα δημοσιονομικά και κυρίως τα πρωτογενή ελλείμματα σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα, που μαζί με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα μας κάνουν ξανά ουσιαστικά αυτοδύναμη, ισότιμη χώρα και θα μας επαναφέρουν στην ομαλότητα», δήλωσε μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ο Ευ. Βενιζέλος. Περιέγραψε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε δύο βασικές κατευθύνσεις:
  • Την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να αναδειχτούν η αξιοπιστία και η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να «τρέξει» το πρόγραμμα. Στις διαρθρωτικές αλλαγές ο κ. Βενιζέλος συμπεριέλαβε τις ιδιωτικοποιήσεις όπως παρουσιάστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις καθώς και τις αλλαγές στο κράτος, για τις οποίες θα υπάρξει ειδική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα.
  • Τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά για να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε στις δηλώσεις του την αλλαγή του κλίματος στην αγορά με τον ρυθμό καταβολής των δόσεων, από τις οποίες ένα μέρος θα δοθεί στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην επιβληθούν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, τονίζοντας ότι ο κατάλογος των μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμικούς εταίρους.
Για προωθημένες σκέψεις πάνω στις οποίες θα στηριχτεί το μοντέλο εξεύρεσης των περικοπών που θα πραγματοποιηθούν για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ έκανε λόγο ο κ. Ευ. Βενιζέλος και τόνισε ότι τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν μετά την πρώτη συζήτηση που θα γίνει με την τρόικα.
Βαρύτητα
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους και τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να παρουσιάσουμε τι ακριβώς έχει επιτύχει η Ελλάδα.
Κύκλοι της Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι τα 11,5 δισ. ευρώ θα εξευρεθούν από την επικαιροποιημένη πρόταση που έχει κάνει το ΚΕΠΕ και από τις προτάσεις περικοπών που θα εισηγηθούν όλα τα υπουργεία. «Εάν υπάρχει κενό θα καλυφθεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι εάν υπάρχουν υστερήσεις στα έσοδα, θα πρέπει να απορροφηθούν σε βάθος χρόνου με την επιμήκυνση του προγράμματος.
Διαβεβαιώνουν, επίσης, ότι οι «τρεις» αποφάσισαν παράλληλα με τον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο λήγει το 2014, να καταρτιστεί και ένα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο μέχρι το 2017, που θα εμπεριέχει το ελληνικό μοντέλο για την έξοδο από τον Μνημόνιο.
«Η ύφεση περιορίζει τις δυνατότητες επιτυχίας του προγράμματος», σημειώνουν κομματικές πηγές. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στη σύσκεψη των αρχηγών ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν περικοπές 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 μέσα σε υφεσιακό κλίμα. Προς επιβεβαίωση της πρόθεσης των δανειστών να συζητήσουν την επιμήκυνση του προγράμματος, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει από μόνο του ότι θα διασφαλίσει 8,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα το 2015 και το α' τρίμηνο του 2016, ενώ από τον Ιούλιο το Eurogroup αναφέρει ότι οι εταίροι θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το τέλος του Προγράμματος για να επανέλθει στις αγορές.
Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για τα διαρθρωτικά μέτρα, ενώ την τρόικα θα τη συναντήσει και ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Κατάθεση σειράς προτάσεων
Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε σειρά προτάσεων στη σύσκεψη των τριών αρχηγών μεταξύ των οποίων είναι:
  • η συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας για να παρακολουθεί τα μέτρα που σχετίζονται με τους αναπήρους
  • η συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, η οποία συμφωνήθηκε και θα ονομαστεί Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Στρατηγικού Σχεδιασμού
  • η δημιουργία μηχανισμού αγροτικού πετρελαίου προκειμένου να υπάρξει παράλληλη ρύθμιση για να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες από την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης
  • η αλλαγή των κανόνων του Τειρεσία για τις μικρές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί άμεσα τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για να συζητήσει το θέμα.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου