Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ

Τέσσερις μήνες μετά την σχετική ψήφιση του νόμου για την μείωση των εισφορών, ο ΟΑΕΕ έβγαλε τη σχετική εγκύκλιο οπότε πλέον ανοίγει ο δρόμος για τους επαγγελματίες, να «κατέβουν» ασφαλιστική κλάση
και, ως εκ τούτου, να πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, είναι να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ. Αν έχει οφειλές, τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει υπαχθεί σε ρύθμιση. Όσοι έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση, θα δουν τις εισφορές τους να μειώνονται από το 4ο δίμηνο του έτους. Οι υπόλοιποι θα περιμένουν να δουν το "φώς" από το 5ο δίμηνο του έτους.
Η εγκύκλιος, αναφέρει τους βασικούς κανόνες τους οποίους θα πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν πάτε στον ΟΑΕΕ όπου και θα καταθέσετε τη σχετική αίτηση.
Το δικαίωμα παραμονής σε κατώτερη κατηγορία είναι προαιρετικό και ισχύει έως 31/12/2014. Μπορεί δε να ασκηθεί μία φορά, οποτεδήποτε, μέχρι την ημερομηνία αυτή. Απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης με την οποία εκφράζεται η βούληση του ασφαλισμένου για κατάταξη σε κατώτερη κατηγορία
Η κατάταξη γίνεται σε μία ή δύο κατώτερες κατηγορίες - από αυτήν που ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά και μόνο στο κλάδο σύνταξης.
Ασφαλισμένοι που έχουν καταταγεί στην 1η –κατά περίπτωση- ασφαλιστική κατηγορία δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα εκτός αν μεσολαβήσει μετάταξή τους σε ανώτερη κλίμακα έως 31/12/2014.
Ασφαλισμένοι που έχουν καταταγεί στην 2η – κατά περίπτωση – ασφαλιστική κατηγορία δικαιούνται κατάταξη σε μια μικρότερη (πρώτη) κατηγορία εκτός αν μεσολαβήσει μετάταξή τους έως 31/12/2014 χωρίς να έχουν ασκήσει το δικαίωμα.
Ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει να μεταταχθούν προαιρετικά σε ανώτερη υποχρεωτική ή προαιρετική κατηγορία, δικαιούνται κατάταξη σε χαμηλότερη κατηγορία αφού προηγουμένως επανέλθουν στην υποχρεωτική κατηγορία.
Η καταβολή εισφορών στην επιλεγείσα κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο της αιτήσεως ακέραιο δίμηνο εφόσον ο ασφαλισμένος δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών και τηρεί τους όρους. Για παράδειγμα, η αίτηση 5/8/2012 ικανοποιείται από το 5ο δίμηνο του 2012.
Πληροφορίες: tromaktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου