Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Τρόπους αποστασιοποίησης από το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. αναζητά ο Ε. Βενιζέλος



ΣΥΝΟΛΙΚΟ σχέδιο εξόδου από την κρίση ζητούν από τον πρωθυπουργό οι κυβερνητικοί εταίροι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, ενώ παράλληλα η Ιπποκράτους φαίνεται να επιμένει στη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από την αναχώρηση του κ. Σαμαρά για Βερολίνο και Παρίσι. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό προχθές, είναι σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να συντονίσουν το βηματισμό τους για το πώς θα στηρίξουν τη διαπραγμάτευση που ξενικά ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη. 
 Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται σήμερα να συναντηθούν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.
Ζητούμενο είναι εάν θα συγκληθεί η σύσκεψη των αρχηγών και πάντως εάν συμβεί αυτό θα γίνει μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, δηλαδή την Πέμπτη.
Ο κ. Βενιζέλος προτείνει να γίνει από τους τρεις αρχηγούς ένα πλάνο με τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να συντονίσουν τη δράση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να συμβάλει με τις γνωριμίες του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και με τους Γάλλους και Γερμανούς σοσιαλιστές.
Ο κ. Βενιζέλος θέλει να εμφανιστεί η χώρα στο εξωτερικό με αρραγές εσωτερικό μέτωπο, με στόχο την επιμήκυνση του χρέους σε συνδυασμό και με ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, που έχει αρχίσει να συζητείται στους κόλπους της τρόικας.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης αντιμετωπίζουν πρόβλημα εν όψει των νέων μέτρων των 11,5 δισ. στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, με αρκετούς βουλευτές να εμφανίζονται απρόθυμοι να τα ψηφίσουν. 'Αλλωστε ο κ. Βενιζέλος επιζητεί τρόπους αποστασιοποίησης από αυτό το πακέτο των μέτρων. Γεγονός είναι πάντως ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ότι «δεν μπορούμε να εμφανιστούμε το Σεπτέμβριο μόνο με μέτρα, πρέπει κάτι να γίνει με την ανάπτυξη και τη ρευστότητα στην αγορά».
Ήδη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι τα κόμματά τους θα πρέπει να θέσουν τις «κόκκινες γραμμές», δηλαδή να μην έχουν τα μέτρα οριζόντιο και άδικο χαρακτήρα. Υπάρχουν επίσης και βουλευτές που φλερτάρουν με την ιδέα να μην ψηφίσουν εκ νέου περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του πιστεύει ότι οι βουλευτές θα πρέπει να πειστούν και όχι να εκβιαστούν εκ νέου.


Κική Παππά

express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου