Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων στο πακέτο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν δύο συμπολιτευόμενοι βουλευτές στο Bloomberg. Οι δύο πολιτικοί πάντως δεν διευκρινίζουν στο τι ακριβώς θα μπορούσε να συνίσταται αυτή η «χαλάρωση».
Το Bloomberg συνομίλησε με τον Κλάους-Πέτερ Βιλς των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τον Φρανκ Σέφλερ των Φιλελεύθερων (FDP). Και οι δύο βουλευτές έχουν καταψηφίσει μέτρα που έφερε η κυβέρνηση στο Μπούντεσταγκ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Δεδομένης της αντίθεσης αρκετών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, «η επίσημη γραμμή είναι σκληρή, αλλά παράλληλα η κυβέρνηση στέλνει κάποιους να "δοκιμάσουν το νερό" για το πώς θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή» υποστήριξε ο Βιλς.
«Βλέπουμε ήδη χαλάρωση στην περίπτωση της Ισπανίας, που πήρε το "πολυτελές πακέτο" διάσωσης αντί ενός πλήρους μνημονίου» ανέφερε από την πλευρά του ο Σέφλερ. «Και εφόσον η Ισπανία χρειαστεί περισσότερα χρήματα, εκείνο το πρόγραμμα θα είναι ηπιότερο των υπολοίπων» εκτίμησε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων.
Κανείς από τους δύο βουλευτές δεν εξειδίκευσε ακριβώς πώς θα μπορούσε να γίνει «χαλάρωση», αλλά το πρακτορείο δείχνει στην αναφορά του Χρισιανοδημοκράτη βουλευτή Νόρμπερτ Μπάρτλε πως ίσως χρειαστεί δεύτερο ελληνικό «κούρεμα». Με το υφιστάμενο κλίμα πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο πως ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα θα μπορούσε να υπερψηφιστεί στη γερμανική Βουλή.
Οι δύο βουλευτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το Βερολίνο κάνει παραχωρήσεις, θα γίνει ακόμη δυσκολότερο για τη γερμανική κυβέρνηση να κρατήσει την πίεση στις υπόλοιπες χώρες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θεωρεί απαραίτητες.
«Εφόσον η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αναθεωρήσει τη σύσταση της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από τη βοήθεια στην Ελλάδα, ανέφερε ο Βιλς. «Αυτή είναι και η πηγή της αποτυχίας των πολιτικών διάσωσης, επειδή αν θέτεις όρους, τους παρακολουθείς, βλέπεις ότι παραβιάζονται και αποφεύγεις τις κυρώσεις, έχεις ένα μαχαίρι που δεν κόβει» είπε.
Τις τελευταίες ημέρες, πέραν των πάγιων εκκλήσεων πλήρη προσήλωση της Αθήνας στις δεσμεύσεις εν αναμονή της αξιολόγησης της τρόικας, έχουν ακουστεί από το Βερολίνο και άλλου χαρακτήρα δηλώσεις: Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε είχε ταχθεί την Τετάρτη υπέρ επιμήκυνσης του πακέτου, λέγοντας πως «δεν μπορεί να αγνοηθεί ο χρόνος που χάθηκε με τις εκλογές».
Στις αρχές του μήνα, και ο Μίχαελ Μάιστερ, βουλευτής του CDU, είχε αναφέρει πως η Γερμανία έχει «μία κάποια ευελιξία» απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου