Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΒΑΡΥ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ, ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

 
Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση. Ξεκίνησε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Συμφωνία ακόμη και σήμερα στο νέο, βαρύ, πακέτο μέτρων επιδιώκει ο Πρωθυπουργός.


Να «κλείσει» το πακέτο μέτρων με την τρόικα εσωτερικού πριν ξεκινήσει η τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα εξωτερικού θα επιδιώξει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση του με τους Προέδρους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, οι χθεσινές συναντήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τον κ. Ευ. Βενιζέλο αλλά και τον Δημ. Χατζησωκράτη από τη Δημ. Αριστερά φαίνεται ότι δεν

προδιαθέτουν για μία εύκολη συμφωνία. Αντιθέτως, οι τρεις θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς και… κόκκινες γραμμές για να καταλήξουν στο ούτως ή άλλως βαρύ πακέτο μέτρων. Ο Πρωθυπουργός είχε χθες μακρά συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, μετά τις συναντήσεις του τελευταίου με τα αλλά δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε αυτή, οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας ξαναείδαν το τελικό μίγμα μέτρων ενώ επιχειρήθηκε κάποια να γραφούν από την… αρχή – αν και τα περιθώρια είναι ελάχιστα – ώστε να περιορισθούν οι αντιδράσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να υπάρχει συμφωνία της ελληνικής πλευράς πριν την άφιξη της τρόικας, την Κυριακή, ώστε εν συνεχεία να ξεκινήσει ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Εφόσον αυτό συμβεί, και εν συνεχεία επιτευχθεί και η συμφωνία της τρόικας, τα μέτρα θα ανακοινωθούν και θα παραπεμφθούν προς έγκριση στη Βουλή. Ο στόχος πλέον δεν είναι να ψηφισθούν πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου (αν και τυπικά ο χρόνος μπορεί να επαρκεί) αλλά τουλάχιστον να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων, από τον κ. Στουρνάρα, θα επακολουθήσει και διάγγελμα του Πρωθυπουργού προκειμένου να αμβλύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις.
matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου