Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Οι τίτλοι της ομιλίας του Βενιζέλου



"Αυτή είναι η αξιακή βάση της ανασύστασης της παράταξης και  του ανοικτού, ισότιμου και απροκατάληπτου διαλόγου με την ΔΗΜΑΡ, τις κινήσεις εκτός ΠΑΣΟΚ και τα πρόσωπα που νιώθουν ότι κινούνται στον ίδιο ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο".
''Η κοινωνική βάση του νέου ΠΑΣΟΚ θέλουμε να συγκροτείται από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου''.
''Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η υποχρέωση μας να
απαντήσουμε τώρα στην κρίση ταυτότητας της κοινωνίας και του έθνους''.
''Μόνον έτσι μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε την φυσιογνωμία της παράταξης και να σχηματίσουμε  ένα  νέο πλειοψηφικό ρεύμα''.
"Ένα νέο κοινωνικό συνασπισμό δυνάμεων που δεν έχει ως βάση του την σχέση με την εξουσία, το κράτος και τις προσόδους που απορρέουν από αυτό, αλλά την κοινή πίστη  πως αυτή η παράταξη δεν είναι «ένα πουκάμισο αδειανό», αλλά το συλλογικό υποκείμενο που μπορεί να κάνει πράξη την αυτοδύναμη Ελλάδα του 2020."
"Η κοινωνική βάση του νέου ΠΑΣΟΚ θέλουμε να συγκροτείται από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου".
"Η πρόσκληση μας απευθύνεται σ´ αυτούς που δεν θέλουν προνόμια, αλλά αξιοκρατία, ισότητα ευκαιριών, δικαιοσύνη."
"Επιλέξαμε επτά αδρές και στέρεες ακτίνες που θέλουμε να λειτουργήσουν ως βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης.
Αν διάλεγα επτά λέξεις θα έλεγα: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία".

Ακτίνα 1: Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα
Ακτίνα 2: Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία
Ακτίνα 3: Κράτος δικαίου
Ακτίνα 4: Κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη
Ακτίνα 5: Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης.
Ακτίνα 6: Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας
Ακτίνα 7: Οικολογική ευαισθησία

"Δεν είμαστε ως παράταξη καθόλου άμοιροι ευθυνών για τα γονίδια λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Χωρίς, όμως, το ΠΑΣΟΚ και τις δικές του τολμηρές πρωτοβουλίες και αντιφάσεις  δεν θα είχε διατυπωθεί η αλληλουχία των μεγάλων στόχων της κοινωνίας και του έθνους τα τελευταία 38 χρόνια".
"Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι βρίσκεται εδώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ,  μέσα σε ένα άλλο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που θέτει σε αμφισβήτηση τα πάντα. Αλλά το ΠΑΣΟΚ  είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη  του παρελθόντος ,τις  μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει  το μέλλον."
''Τώρα υφιστάμεθα κριτική και από τα ''δεξιά'', επειδή τολμάμε να κατανοούμε τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς''.
''Είναι το τελευταίο σκληρό πακέτο μέτρων. Αντί να λειτουργούν κάποιοι ως όψιμοι κεκράκτες της Ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης, ας προσέχουν τις προτάσεις μας για την Εθνική στρατηγική".
"Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω και εγώ τον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο σκληρό και επώδυνο πακέτο μέτρων".
"Η διαχείριση της εξουσίας αποδείχθηκε μία υπόθεση εξαιρετικά απαιτητική ηθικά για το στελεχικό δυναμικό της παράταξης. Και φυσικά σε αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι".
Νωρίτερα είχε πει:
"Πρέπει να τοποθετούμε πάντα τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ως ιδρυτική πράξη του ΠΑΣΟΚ μέσα στα συμφραζόμενά της, ιστορικά και συγκυριακά".
"Στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήγαγε στον ελληνικό δημόσιο βίο μία νέα διάσταση"
"Με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη έκανε την πανηγυρική του είσοδο στην πολιτική σκηνή της χώρας ο ριζοσπαστισμός".
enikoss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου