Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

O πρόεδρος της Ν. Αφρικής παρασημοφόρησε τον Βάσο Λυσσαρίδη

O πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, παρασημοφόρησε με το ανώτατο παράσημο της χώρας τον επίτιμο πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, δρ Βάσο Λυσσαρίδη, ιστορική μορφή του κυπριακού αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και στενό συνεργάτη του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Μιλώντας κατά την τελετή παρασημοφόρησης στο Προεδρικό Μέγαρο της Πρετόρια, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η τιμή που αποδίδεται στον Βάσο Λυσσαρίδη, αποτελεί έκφραση τιμής και αναγνώρισης των αγώνων που διεξήγαγε διεθνώς για την απελευθέρωση του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα και της Κύπρου, αλλά και για τους αγώνες του κατά του ρατσισμού (apartheid) και της συμβολής του γενικά στους απελευθερωτικούς αγώνες της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και άλλων λαών στον κόσμο.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης διετέλεσε πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αλληλεγγύης προς τους λαούς της Ν. Αφρικής και αντιπρόεδρος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, AAPSO.

Στην Πρετόρια, ο Βάσος Λυσσαρίδης συμμετείχε και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αλληλεγγύης των Λαών, αφιερωμένο στη μνήμη του τέως προέδρου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) Όλιβερ Τάμπο, με τον οποίο ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και τον οποίο φιλοξένησε στην Κύπρο.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου