Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστός το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο
λόγος για τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Third Point
LLC, Ντάνιελ Λεμπ, ο οποίος αποκόμισε μεγάλα κέρδη από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Οπως αναφέρουν οι Financial Times, τα 500 απροσδόκητα εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε ο Λεμπ από ένα στοίχημα για την Ελλάδα σηματοδότησε μια εντυπωσιακή επιστροφή στα στοιχήματα.
Σύμφωνα με το «Έθνος», όταν άρχισε την καριέρα του ως διαχειριστής hedge fund τη δεκαετία του '90, ο Ντάνιελ Σεθ Λέμπ συνήθιζε να μιλά στα τσατ με ένα μόνο προσωνύμιο: κος Ροζ (Mr Pink) από την ταινία του Ταραντίνο, Reservoir Dogs. Ο Λεμπ πάντα απέφευγε ερωτήσεις σχετικά με το ψευδώνυμό του, αλλά του «κόλλησε». Και φαίνεται ότι ζει με αυτό πλέον.
Αυτήν την εβδομάδα ο 51χρονος πλέον Λεμπ, ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές της Γουόλ Στριτ, κέρδισε μέχρι και 500 εκατομμύρια δολάρια για τους πελάτες της εταιρίας του μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Δεκάδες hedge funds «κάηκαν» προσπαθώντας να παίξουν την κρίση της ευρωζώνης, αλλά στην περίπτωση του Λεμπ, δεν συνέβη κάτι ανάλογο.
Η επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που οδήγησαν κάποιους έξυπνους επενδυτές να διπλασιάσουν τα χρήματά τους, έγινε το μοναδικό και πιο επιτυχημένο στοίχημα για hedge fund μέσα δύο χρόνια.
Οπου οι διαχειριστές προθυμοποιήθηκαν να τολμήσουν, «τσίμπησαν». Ο Τζον Πόλσον, ο άνθρωπος που είχε ποντάρει στην κατάρρευση της αμερικανικής στεγαστική αγορά το 2007 και κέρδισε δισεκατομμύρια, φέτος έχασε πάρα πολλά εκατομμύρια ποντάροντας στα γερμανικά ομόλογα.
Το στοίχημα στην Ελλάδα ήταν μία σπάνια εξαίρεση. Αυτοί που πόνταραν στην Αθήνα βγήκαν νικητές.
«Κάνοντας μία ανασκόπηση, μοιάζει ξεκάθαρο. Αλλά τότε μας κορόιδευαν. Με χλεύασαν, όταν είπα τον Ιούνιο ότι ήταν η ώρα να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα», λέει ο Χανς Χιους, ιδρυτής της Greylock Capital, μία από τις πρώτες εταιρίες που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα.
Οι πελάτες της Greylock κέρδισαν 30% επιστροφή των κεφαλαίων τους φέτος, έξι φορές παραπάνω από το μέσο όρο. Η Third Point του Λεμπ ήρθε αργότερα, αν και η ανταλλαγή της ήταν αρκετά μεγαλύτερη.
Για τους ομοίους του Λεμπ, ήταν μία μικρή έκπληξη. Οπως οι περισσότεροι διαχειριστές hedge fund , ο Λεμπ έχασε χρήματα το 2008, αλλά η Ελλάδα αποκατέστησε την υπόληψή του, που είχε χτίσει για περισσότερες από δύο δεκαετίες, για τα τολμηρά και μεγάλα στοιχήματά του.
Η Third Point ήταν ανάμεσα στις πρώτες εταιρίες που έφτασαν στην Αθήνα, αρχίζοντας το κυνήγι των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου