Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα Marc: Τέλος εποχής για το πολιτικό σύστημα


Έρευνα Marc: Τέλος εποχής για το πολιτικό σύστημα
Η έρευνα κοινής γνώμης της Marc, που πραγματοποιήθηκε για το Έθνος της Κυριακής, φανερώνει την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και το τέλος εποχής για το πολιτικό σύστημα που γνωρίζουμε.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους, ποσοστό 54,5% επιθυμούν τη δημιουργία νέων κομμάτων και το 81,4% εμφανίζεται απογοητευμένο από την πολιτική κατάσταση.
Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας» το 49,3% των ερωτώμενων απάντησε καμία, ούτε η σημερινή, αλλά ούτε και μια με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση έχει το προβάδισμα με ποσοστό 29,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στις μικρές ηλικίες από 18 έως 34 ετών.
Όσο για το αν είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες από τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα η πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένη, καθώς το ποσοστό φτάνει το 84,1%.

Στην ερώτηση αν θεωρούν αναγκαίο τον ανασχηματισμό οι πολίτες απαντούν αρνητικά με ποσοστό 60,8% ενώ επίσης αρνητική άποψη έχουν για το αν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη (67,1%).
Σε ό,τι αφορά τα κόμματα συγκεκριμένα οι πολίτες αλλά και οι ψηφοφόροι της ΝΔ θέλουν στροφή της προς το Κέντρο, ενώ οι πολίτες και ειδικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το κόμμα πιο ριζοσπαστικές απόψεις.
Καθολικό αίτημα πάντως των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι η σύμπραξη του κόμματος με άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Οι ψηφοφόροι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προτρέπουν το κόμμα να παραμείνει στη θέση που έχει διαμορφώσει μέχρι σήμερα, ενώ σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων καθώς και ψηφοφόρων του κόμματος, την χαρακτηρίζει «κόμμα διαμαρτυρίας».

madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου