Εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων ζητά το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας στην προεκλογική του πεποίθηση ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που απορρέουν από τον κατακερματισμό της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας.
Σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσουν την πρότασή τους, κύκλοι της Ιπποκράτους, μιλούν για την ανάγκη ενός ενιαίου φόρου, που θα χαρακτηρίζεται από δικαιότερη κατανομή των υπόχρεων.
Ειδικότερα, ζητούν έναν νόμο:

- Προοδευτικό σε ό,τι αφορά στη φορολογική επιβάρυνση των Φυσικών προσώπων. Προτείνουν τη θέσπιση ενός αφορολόγητου κατ’ άτομο και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών όσο αυξάνεται η φορολογητέα ύλη. Έτσι, εκτιμούν ότι θα συμμετέχουν περισσότερο στα βάρη οι πιο εύπορες ομάδες του πληθυσμού.
- Ικανό να διασφαλίζει τον εξορθολογισμό στη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων, λαμβάνοντας υπόψη το είδος χρήσης κάθε ακινήτου. Για τον σκοπό αυτό, επανεξετάζει ενδελεχώς όλα τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα.
Θέση όμως, παίρνει η Ιπποκράτους και στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, που ταλαιπωρεί τις τοπικές κοινωνίες τόσο στο λεκανοπέδιο Αττικής, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, επί χρόνια.
Στις προτάσεις που καταθέτει για το θέμα, το ΠΑΣΟΚ ζητά :
- Δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, μέσα από την ενεργοποίηση των φορέων, των πολιτών και την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο.
- Δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας που προβλέπονται από τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων σε κάθε Περιφέρεια. Μονάδες που θα χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και θα επιβαρύνουν με το μικρότερο δυνατόν κόστος τους δημότες.
- Αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, που κινδυνεύουν να χαθούν, αν εξακολουθήσει η χώρα να αργοπορεί, διαιωνίζοντας την σημερινή κατάσταση, που τουλάχιστον στο ΠΑΣΟΚ περιγράφεται ως ‘απαράδεκτη’.
- Εκπόνηση σύγχρονων προγραμμάτων πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων, όπως άλλωστε προβλέπεται από σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.
- Επέκταση της διαχείρισης και στα υπόλοιπα ρεύματα αποβλήτων.
- Αποτελεσματική ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Κατόπιν τούτων, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται στο πλευρό –μεταξύ άλλων- της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για επιτάχυνση των διαδικασιών, αποκέντρωση στην διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων μετά από αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες και με την έγκριση των οργάνων της Ε.Ε.
matrix24