Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Επαναστατικό τεστ βοηθά στη διάγνωση καρκίνου του στομάχου



Με ένα απλό τεστ αναπνοής θα μπορεί να ανιχνεύεται ο

καρκίνος του στομάχου, ο έβδομος συχνότερος στη χώρα μας, με 1800 κρούσματα ετησίως, και ένας από τους πιο θανατηφόρους παγκοσμίως, καθώς ανιχνεύεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο.
Σύμφωνα με το "aixmi.gr", επιστήμονες από το Ισραήλ και την Κίνα, δοκίμασαν με επιτυχία το συγκεκριμένο τεστ αναπνοής, που βασίζεται σε έναν αισθητήρα από νανοσωματίδια, και ανιχνεύει το χημικό προφίλ του καρκίνου μέσα από την αναπνοή των ασθενών
και μάλιστα με ακρίβεια 90%. Αισιοδοξούν, λοιπόν, ότι στο μέλλον θα γίνεται ευκολότερα η διάγνωση, καθώς η μέθοδος αυτή  μπορεί να διακρίνει εάν ο καρκίνος βρίσκεται στην αρχή του ή έχει προχωρήσει.
Αν και η μελέτη εξελίσσεται, η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται επαναστατική, αν σκεφτεί κανείς πως η εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου στο στομάχι σήμερα απαιτεί βιοψία, μέσω της επώδυνης γαστροσκόπησης και συνήθως γίνεται ενώ ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Πολλές φορές η ανίχνευση του καρκίνου έχει συνδεθεί με τις οσμές που αναδύονται λόγω της νόσου, τις οποίες όμως δεν μπορεί να μυρίσει ο άνθρωπος, γι αυτό και χρησιμοποιούνται ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που εντοπίζουν (για παράδειγμα) τον καρκίνο στους πνεύμονες.
Ωστόσο, επιστήμονες παραδέχονται ότι μπορεί τα ζώα απλώς να μυρίζουν τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου