Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΣΠΑ...

Την απεμπλοκή των συγχρηματοδοτούμενων έργων από δικαστικούς ελέγχους που μπλοκάρουν την υπογραφή συμβάσεων και τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου πλαισίου για τις απαλλοτριώσεις, προκειμένου να τρέξουν οι απορροφήσεις
κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προβλέπουν νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε στη Βουλή με την μορφή τροπολογιών ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Το υπουργείο αυξάνει από 5 σε 10 εκατ. ευρώ το όριο προϋπολογισμού των έργων που θα ελέγχονται προσυμβατικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται κατά τη διαδικασία του προδικαστικού ελέγχου.

Με την τροποποίηση αυτή, το όριο υπαγωγής στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι το ίδιο τόσο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, με στόχο να επιταχυνθούν οι αναθέσεις έργων. Στο ίδιο μήκος κινείται και η θεμοσθέτηση πλαισίου που επιτρέπει την ταχεία εκδίκαση προσφυγών στο ΣτΕ με διαδικασίες εξπρές κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών έργων.

Σημαντικές αλλαγές προγραμματίζονται και στο σκέλος των απαλλοτριώσεων.  Πριν από την κήρυξη της απαλλοτρίωσης θα γίνεται υποχρεωτικά δημόσια πρόσκληση του δημοσίου προς τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να συναινέσει στην εξαγορά του ακινήτου του από το Δημόσιο.

Ανάλογες διαδικασίες, υποστηρίζει το υπουργείο, ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξασφαλίζοντας για το Δημόσιο, αλλά και για τους ιδιοκτήτες, αφενός ταχύτητα στην εκτέλεση της απαλλοτρίωσης και στην καταβολή της αποζημίωσης και αφετέρου αποφυγή της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η δικαστική κρίση της αξίας του ακινήτου.

Με τη ρύθμιση επιτυγχάνεται επίσης αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η εξαγορά, θα εφαρμόζεται η διαδικασία απαλλοτρίωσης.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο, ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας και η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων θα γίνονται και πριν την κήρυξη της απαλλοτρίωσης, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο απαλλοτρίωσης εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο, που έχει σαν αποτέλεσμα συχνά να παρακατατίθενται αναίτια οι σχετικές αποζημιώσεις.

Επιπλέον με τον τρόπο αυτό ο φορέας του έργου μπορεί εκ των προτέρων να προϋπολογίζει το κόστος των απαλλοτριώσεων.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού να χαρακτηρίζονται ως έργα εθνικής σημασίας εκείνα που κρίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα (όπως τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ, έργα χωρίς τα οποία απειλούνται πρόστιμα από την ΕΕ για μη συμμόρφωση κλπ), προκειμένου να επιταχύνεται η έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου