Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Βενιζέλος:Νομίζουν ότι θα βρουν την κολυμβήθρα του Σιλοάμ στον ΣΥΡΙΖΑ…



«Έχουμε βεβαίως και περιορισμένα γνωστά και επώνυμα φαινόμενα καιροσκοπισμού κάποιων που νομίζουν ότι θα βρουν στον ΣΥΡΙΖΑ την κολυμβήθρα του Σιλοάμ για τον καθοριστικό τους ρόλο σε κρίσιμες επιλογές  του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ», τονίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με την μετακίνηση στελεχών του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για το συνέδριο του κόμματος και όπως
υποστήριξε «το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με την χώρα και θα ανέβει μαζί της», ενώ πρόσθεσε ότι «η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας».
Αναφορικά με την πρότασή του στη ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και κοινή κάθοδο στις εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την χαρακτηρίζει «απλώς επιφυλακτική», καθώς, όπως επισημαίνει «χρειάζεται μια μικρή περίοδος επώασης για όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες».
Διαβάστε τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».
Κύριε πρόεδρε, το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον πίσω μας. Σε πολιτικό επίπεδο, δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές. Το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά παραμένει στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, θέλει να ενισχύσει τη θέση του στην κυβέρνηση. Πώς εννοείτε τη “νέα αρχή”και τη “νεα εποχή”, την ανανέωση;
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έλαβε πολύ σημαντικές αποφάσεις. Αποσαφήνισε την ιδεολογική του ταυτότητα ως αναπόσπαστου  τμήματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού, σοσιαλδημοκρατικού και εργατικού χώρου. Οργανωτικά, διαμόρφωσε ένα πολύ πιο απλό και λειτουργικό σχήμα. Ήταν δε εντυπωσιακή η ανανέωση των προσώπων που εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή,  από πλευράς και βιολογικής και πολιτικής ηλικίας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο σπάνια έχουν λάβει τα κομματικά συνέδρια  τόσο καθαρές θέσεις σε σχέση με την εθνική στρατηγική, τον εγγυητικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως προς την πολιτική σταθερότητα, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, την ανάγκη να συγκροτηθεί η μεγάλη Κεντροαριστερά και την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που μετέχουμε στο κυβερνητικό σχήμα.
Το συνέδριο διατύπωσε επίσης πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που είχαν αναδειχθεί στον προσυνεδριακό διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, για την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού  της Χρυσής Αυγής.
Λέω πολύ συχνά ότι το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε με τη χώρα και θα ανέβει μαζί της. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρώτα θα ανέβει η χώρα και μετά το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας.
Κινείστε εδώ και μήνες ανάμεσα στο 5% και στο 7% στις δημοσκοπήσεις. Έχετε αναλύσει τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες, ακόμα και εκείνοι που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που είναι πολλοί, δε σας ακούν; Τι πιστεύετε ότι πληρώνει το ΠΑΣΟΚ; Οι πολίτες είναι θυμωμένοι μαζί σας και εσείς, αν μου επιτρέπετε, δείχνετε θυμωμένος με τον Γ. Παπανδρέου.
Το ΠΑΣΟΚ έχει επιδιωχθεί συστηματικά να καταστεί ο  αποδιοπομπαίος τράγος της μεταπολίτευσης και ο αμνός ο αίρων όλες τις αμαρτίες της κρίσης. Δεν είναι όμως έτσι και αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι, τελικά, και η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ προσχώρησαν στις δικές μας στρατηγικές επιλογές. Φαίνεται  στον διπλό λόγο που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις διεθνείς επαφές του. Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει εναλλακτική στρατηγική. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα, είναι μια παράταξη, ένας ολόκληρος χώρος, ο οποίος έχει την ικανότητα να ανασυντάσσεται και να ενεργοποιείται. Στις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 116.000 πολίτες, όταν στην εκλογή του Γενικού Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για παράδειγμα, σε μια χώρα με εξαπλάσιο πληθυσμό, ψήφισαν  120.000 πολίτες. Πολλοί εκλαμβάνουν την δική μας αυτοκριτική διάθεση και την δική μας άσκηση αυτογνωσίας ως άλλοθι για να κρύψουν την δική τους αδιαφορία απέναντι στην ανάγκη για στοχασμό και κριτική θεώρηση των πραγμάτων.
Σας ασκούν κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε ουρά ή συνιστώσα της ΝΔ. Σας άκουσα να λέτε πως όσοι τα λένε αυτά θέλουν να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξέρετε,  μία τέτοια κριτική έχει και ένονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας, σας κατηγορούν ότι μετατρέπετε το ΠΑΣΟΚ σε μία κυβερνητική συνιστώσα, σχεδόν αποϊδεολογικοποιημένη, γνωρίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα κυβερνηθεί από κυβερνήσεις συνεργασίας.
Στις θεωρίες της «ουράς» έχω απαντήσει με την αλήθεια της γάτας. Αυτά τα θέματα τέθηκαν με πολύ καθαρό τρόπο στο Συνέδριο και αυτό αποφάσισε. Περιγράψαμε ποια κυβέρνηση θέλουμε, τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα  της χώρας τώρα στην τελική φάση εξόδου από την κρίση. Και αυτή την κυβέρνηση, που τη στρατηγική και τις λειτουργίες της τις προσδιορίσαμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια, δεν την χαρίζουμε σε κανέναν.
Υπάρχει όμως κανείς που αμφιβάλει ότι έχουμε μπει σε μια εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας; Τι αντιτάσσουν οι αντίπαλοι της σημερινής κυβέρνησης συνεργασίας; Τη δική τους πρόταση για αυτοδυναμία; Πιστεύετε δηλαδή ότι η αντιπρόταση είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα; Ή μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους αντιμνημονιακούς ομοϊδεάτες του, όπως είναι για παράδειγμα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για να μην αναφέρω άλλα παραδείγματα. Βλέπετε ότι το αδιέξοδο των προτάσεών τους είναι απόλυτο.
Προχθές είπατε ότι προκειμένου να γίνει πράξη η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και να γίνει δεκτή η πρότασή σας  για κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές, δε θα οχυρωθείτε πίσω από τη θέση του προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Αν δηλαδή προκύψουν προγραμματικές συγκλίσεις και  πολιτικές συμφωνίες, δε θα διεκδικήσετε τη θέση του επικεφαλής ενός σχήματος τύπου ιταλικής ΕΛΙΑΣ, τη θέση του υποψηφίου πρωθυπουργού, στις επόμενες εκλογές;
Προφανώς, δεν θα επιτρέψω η συζήτηση περί προσώπων να παρεμποδίσει την εξέλιξη μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών όπως αυτές που έχουμε αναλάβει σε σχέση με την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Η Κεντροαριστερά καλύπτει ένα ευρύτατο χώρο. Είναι εν δυνάμει η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα και πρέπει να είναι ο κορμός των κυβερνητικών σχημάτων που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τη νέα εποχή.
Είπα επίσης ότι το ποιος μπορεί να ηγηθεί αυτού του σχήματος και να δώσει μια δυναμική, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το μομέντουμ. Είμαστε μακριά από το εκλογικό μομέντουμ και ως εκ τούτου σημασία έχει τώρα να ανοίξουμε τις διαδικασίες και τις διεργασίες των μεγάλων συγκλίσεων και υπερβάσεων.
Πού αποδίδετε την μέχρι τώρα αρνητική στάση του κ. Κουβέλη να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ;
Δεν θα χαρακτήριζα τη στάση του αρνητική, αλλά απλώς επιφυλακτική. Άλλωστε χρειάζεται μια μικρή περίοδος επώασης για όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες.
Γιατί θεωρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ μη προοδευτικό κόμμα; Μήπως απορρέει αυτή η επιθετική σας στάση από την προσωπική σας σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα ή το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σας έχει στοχοποιήσει, όπως έγινε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ; Φοβάστε μήπως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που το 2012 επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, δε θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο σεβασμός του δημοκρατικού ήθους και του πολιτικού πολιτισμού είναι βασικό στοιχείο της προοδευτικότητας στην εποχή μας. Επίσης δεν πρέπει να θεωρούμε προοδευτική  τη ριζοσπαστική ρητορική που στην πραγματικότητα είναι συντηρητική, γιατί υπόσχεται την ακινησία και την διατήρηση όλων των αιτίων της κρίσης και κυρίως του κρατισμού και του συντεχνιασμού . Οι δε ψηφοφόροι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
Οι μετακινήσεις είναι φαινόμενο σύμφυτο με τις εκλογές. Παλαιότερα είχαμε μετακινήσεις συνήθως μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Η κριτική μας αφορά  την ηγεσία  και όχι την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ . Όλοι αυτοί που προέρχονται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται για το τι θα κάνει και τι πρωτοβουλίες θα πάρει το ΠΑΣΟΚ.
Σε επίπεδο στελεχών, έχουμε βεβαίως και περιορισμένα γνωστά και επώνυμα φαινόμενα καιροσκοπισμού κάποιων  που νομίζουν ότι θα βρουν στον ΣΥΡΙΖΑ την κολυμβήθρα του Σιλοάμ για τον καθοριστικό τους ρόλο  σε κρίσιμες επιλογές  του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.
Έχετε προτάξει ως προτεραιότητα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κατά γενική ομολογία δεν έχει εφαρμοστεί. Μέχρι ποιου σημείου είστε σε θέση να φτάσετε προκειμένου να γίνει πράξη αυτό το αίτημα; Θα συγκρουστείτε με τον κ. Σαμαρά αν δε την δεχθεί;
Η  κυβέρνηση βασίζεται σε μια προγραμματικού χαρακτήρα συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων  και σε μια διαρκή συζήτηση για τα επιμέρους θέματα, τα οποία πρέπει να επιλύονται με πρακτικό  τρόπο. Έχουμε αποδείξει, και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Κουβέλης και εγώ, ότι μπορούμε να διαχειριστούμε κρίσιμα θέματα και να λάβουμε δύσκολες  αποφάσεις . Δεν έχω διαπιστώσει κάποια αρνητική διάθεση του κ. Σαμαρά. Δεν πρέπει να συγχέετε την συζήτηση περί ανασχηματισμού, που είχε νόημα στις παλαιές μονοκομματικές πρωθυπουργοκεντρικές κυβερνήσεις, με την συζήτηση για την επικαιροποίηση και στόχευση της προγραμματικής συμφωνίας που είναι προϋπόθεση ύπαρξης και επιτυχίας ενός σχήματος συνεργασίας.
Αλήθεια, είναι τόσο αρμονική η σχέση σας με τον πρωθυπουργό όσο βγαίνει προς τα έξω; Σας ρωτώ με πολιτική και καθόλου παραπολιτική διάθεση. Αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στους δημοκρατικούς, προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες η τόσο θετική εικόνα στη συνεργασίας σας με τον κ. Σαμαρά.
Η έντιμη και καλόπιστη συνεργασία είναι προϋπόθεση του πολιτικού πολιτισμού των συνεργασιών για τις οποίες μίλησα προηγουμένως και χαίρομαι γιατί αυτό το έχουμε κατακτήσει.
Έχετε παρουσιάσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Υπολογίζετε ότι τέτοιες προτάσεις, εφόσον βέβαια υλοποιηθούν, μπορούν να είναι αντίβαρο στις αντιλαϊκές και βάρβαρες αποφάσεις των μνημονίων;
Ναι, αυτές τις προτάσεις είχα την ευκαιρία να τις παρουσιάσω και κατά τη συνάντησή μου την Πέμπτη με τους επικεφαλής της Τρόικας, γιατί χωρίς να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και χωρίς να αναληφθούν πολύ μεγάλες και φιλόδοξες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας δεν μπορούμε να στείλουμε τα μηνύματα που περιμένει η κοινωνία για να αποκτήσει το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας. Αυτό αφορά και την αντιμετώπιση του ζητήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ούτως ή άλλως είναι ένα πρόβλημα για τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να το λύσουν με έξυπνο και διορατικό τρόπο.
Οι προτάσεις μας αυτές, και για την ανεργία και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχουν κατατεθεί προ πολλού με την μορφή προτάσεων νόμου, έχουν εξειδικευθεί δημοσιονομικά και τεχνικά και θέλω να πιστεύω ότι και η συζήτηση με την Τρόικα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τις αναγκαίες κινήσεις από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως γιατί χρειάζεται μεταφορά πόρων τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να υλοποιηθεί η πρότασή μας, να στηριχθούν 500.000 θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν 200.000 προσωρινές νέες θέσεις εργασίας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις.
Κύριε πρόεδρε, υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του δημοσιονομικού προγράμματος με την τρόικα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κάθε αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής είναι και επαναδιαπραγμάτευσή του. Πρέπει να θυμηθούμε αυτό που λέγαμε κατά το πεντάμηνο της προηγούμενης διαπραγμάτευσης, από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο, ότι το δεύτερο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου βρισκόμαστε τώρα προβλέπει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 ρητά την ρήτρα βαθύτερης ύφεσης. Δηλαδή την ανάγκη ν’ αντιμετωπιστούν εσφαλμένοι μακροοικονομικοί υπολογισμοί με επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Και όπως είπα τώρα στους εκπροσώπους της τρόικα, στην προχθεσινή μας συνάντηση, η βάση  όλης της συζήτησης πρέπει να είναι η κοινή παραδοχή ότι η χώρα δεν αντέχει ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
politikoi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου