Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος στην "καταραμένη" λίστα χωρών που το φυσικό αέριο, τις "βύθισε"

«Οι φτωχές χώρες ονειρεύονται να βρουν πετρέλαιο, όπως ο φτωχός άνθρωπος ονειρεύεται να κερδίσει το λαχείο. Συχνά, το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς οι καινούργιοι εξαγωγείς πετρελαίου συνειδητοποιούν ότι ο θησαυρός τους πολλές φορές τους φέρνει περισσότερους μπελάδες παρά οφέλη. Ο Χουάν Πάμπλο Πέρεζ Αλφόνσο, πρώην υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, είχε πει ότι το πετρέλαιο είναι "τα κόπρανα του διαβόλου", ενώ ο Σαουδάραβας ομόλογός του, τότε, ο πασίγνωστος σεΐχης Αχμέντ Γιαμανί, είχε αναφωνήσει κάποτε: "Μακάρι να βρίσκαμε νερό"».

(Από το ρεπορτάζ του Μάρτιν Σάντμπου, στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς).

Το απόσπασμα αυτό είναι χρήσιμο να το θυμηθούμε, τώρα που και η Κύπρος μπαίνει στην “καταραμένη λίστα” των χωρών που βρήκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά όχι και την ευμάρεια. Αντιθέτως βυθίστηκαν στη φτώχεια.

Η Κύπρος διαφοροποιείται μόνο σ΄ ένα από τις εξαθλιωμένες χώρες που είχαν ενεργειακά αποθέματα: η Κύπρος ήταν μια “πλούσια” χώρα ,στην οποία οι πολίτες της ζούσαν αξιοπρεπώς και πολλοί με οικονομική άνεση. Μέσα σ΄ ένα Σαββατοκύριακο βυθίστηκε στο οικονομικό χάος κι αφού επί χρόνια οι αναλύσεις για τα μυθικά πλούτη που θα έφερνε το φυσικό αέριο από τα “οικόπεδά” της έδιναν και έπαιρναν.

Η “καταραμένη λίστα” λοιπόν διευρήνθηκε.Καλίό θα είναι να ρίξουμε μια ματιά σ΄ αυτές τις χώρες.Ειδικά εμείς οι Έλληνες που έχουμε αρχίσει να ακούμε περίπου τα ίδια για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που λένε ότι έχουμε.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου