Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Γιώργος Παπαχρήστος ; [Στίγμα] Προλαβαίνει, δεν προλαβαίνει...


Παπαχρήστος Γιώργος Χρ.Στρέφω με ζωηρό ενδιαφέρον, μην πω και αγωνία, την προσοχή μου στα διαδραματιζόμενα στην  «Αθηναΐδα», όπου ο Γεράσιμος, Μάκης για τους φίλους, Αρσένης μετά της συζύγου Λούκας (μεγάλη φωτογραφία) αναζητούν λύσεις για την έξοδο από την κρίση (άσχετο, αλλά θα προτιμούσα ο φίλος Μάκης να αναζητούσε τις λύσεις αυτές την εποχή που η επίσης φίλη, σύζυγός του Λούκα ήταν υπουργός του Γιώργου την εποχή που πηγαίναμε ολοταχώς στο ΔουΝουΤου και... στα βράχια, και με τη δική της συμβολή!). Η αγωνία μου έχει να κάνει με το αν θα προλάβει τελικώς να μετάσχει στην εκδήλωση και το χαροκαμένο αριστερό αγόρι Αλέξης που επιστρέφει από το Καράκας, όπου συνόδευσε στην προτελευταία του κατοικία τον Κομαντάντε Ούγκο - τελευταία θα είναι προφανώς  εκεί όπου θα τον τοποθετήσουν ταριχευμένο.
Μου λένε ότι ο Αλέξης έκανε τα αδύνατα δυνατά για να παραστεί απόψε, αλλά όλα είναι στον αέρα γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με τα αεροπλάνα και το πόσο συνεπή είναι στην αναχώρησή τους.

Σε κάθε περίπτωση αξιολογώ ως ιδιαιτέρως επιτυχή την παρουσία του προέδρου Αλέξη στην κηδεία του φίλου του Ούγκο Τσάβες, διότι καθ' α μας ενημέρωσε χθες το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε την τιμή να τον συνοδεύσει στη σορό του εκλιπόντος ο ίδιος ο διάδοχός του, ο Νικολάς  Μαντούρο, γεγονός που με γέμισε αισιοδοξία: ναι, αυτό το ρημάδι το πετρέλαιο που είχε τάξει ο εκλιπών στον Αλέξη, αλλά καθότι τσίπης δεν το έστειλε ποτέ, θα το δώσει τώρα ο σύντροφος Μαντούρο.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος Aλέξης είχε επαφές, προφανώς εκεί που σερβίρεται  καφές της παρηγοριάς με παξιμαδάκι γλυκάνισο και κονιάκ... μηδέν αστέρων, με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, με τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ και τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.
Αυτά να τα βλέπει ο Σαμαράς, που όλους αυτούς μόνο σε φωτογραφίες τους έχει δει, και πάλι αμφιβολίες έχω...
Καταλαβαίνει τι κάνει;
Αναφερόμουν χθες στις διεθνείς επιδόσεις του προέδρου του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» Π. Καμμένου και παρέλειψα να αναφερθώ στη νέα μεγάλη επιτυχία του που  έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς ανάλογων επιτυχιών, οι οποίες κατατάσσουν τον κύριο πρόεδρο στη χορεία των μεγάλων ευρωπαίων ηγετών!
Οπως με ενημέρωσε γνωστό στέλεχος του κόμματος και σε συνέχεια των όσων ανέφερα χθες, κατά την επίσκεψη του προέδρου Πάνου στο Ηνωμένο Βασίλειο επισημοποιήθηκε η συνεργασία με τους Τόρις του Ντέιβιντ Κάμερον.
Αναμένω, όπως είναι φυσικό, να δω πώς θα εξηγήσει στους πολυπληθείς οπαδούς του κόμματος αυτή τη σύμπραξη με τους Συντηρητικούς, οι οποίοι δεν είναι απλώς ευρωσκεπτικιστές (δεν είμαι πάντως τόσο βέβαιος ότι ο πρόεδρος γνωρίζει τι σημαίνει ο όρος), αλλά είναι έτοιμοι, όπως δήλωσε προ  ημερών ο Κάμερον, να  προκηρύξουν δημοψήφισμα με το ερώτημα «ναι ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση»!
Κάποιον «λάκκο» έχουν τα γενόσημα
Το σκάνδαλο με τα φάρμακα το οποίο αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (μικρή φωτογραφία), ότι δηλαδή φαρμακαποθήκες σε συνεργασία με καμιά 500αριά φαρμακοποιούς έστελναν σε βαλίτσες φάρμακα στο εξωτερικό, αποσύροντάς τα από την ελληνική αγορά, κερδοσκοπώντας ασύστολα - σε εκατομμύρια ευρώ -, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στον χώρο αυτόν τελικά «είναι πολλά τα λεφτά», πάρα πολλά...
Το τελευταίο κρούσμα που επιβεβαιώνει τον κανόνα ήρθε από τη συνάντηση που είχε η τρόικα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οπως εγκύρως πληροφορήθηκα, η τρόικα απαίτησε να  εφαρμοστεί στα φάρμακα το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης των γενοσήμων. Τι σημαίνει αυτό; Οτι πλήττεται κατάφωρα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφού για να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά ένα καινούργιο γενόσημο, μου είπε ο άνθρωπός μου, χρειάζονται (γραφειοκρατίας δοθείσης) δυο χρόνια και βάλε. Αντίθετα, αυτά που εισάγουν οι πολυεθνικές έχουν το «διαβατήριο» της αναγνώρισης και διατίθενται αμέσως. Και έχουν κατακλύσει ήδη την αγορά.
Επειτα από όλα αυτά, μπορώ αβίαστα να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι πράγματι «είναι πολλά τα λεφτά» και τα τροϊκανά παλικάρια το γνωρίζουν πολύ καλά. Αλλιώς γιατί να καίγονται τόσο πολύ και για τόσο συγκεκριμένα πράγματα;  
Κι άλλος υποψήφιος ενόψει
Ολοι (και εγώ μαζί...) θεωρούν ως βέβαιη την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ όποτε δώσει ο Θεός και συγκληθεί το όργανο - αφού ξεμπλέξουν με τις ενστάσεις, τις καταγγελίες και όλα τα συναφή (τόσο συνηθισμένα άλλωστε για το κόμμα της χαράς, χρόνια τώρα). Ορισμένοι μάλιστα, μετά και τη συνάντηση του Νίκου με τον πρόεδρο Βαγγέλη, υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην υπάρξει άλλη υποψηφιότητα κατά τη διαδικασία. Εχουν λάθος! Πληροφορούμαι ότι ψήνεται στο παρασκήνιο υποψηφιότητα η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στο παλιό και το νέο και είναι ικανή να δώσει μια άλλη προοπτική στον θεσμό. Δεν κάνω πλάκα, υπάρχουν και τέτοια πρόσωπα ακόμη στο ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι αν τελικά αποφασίσει να κάνει το βήμα εμπρός, δεδομένου ότι κουκιά είναι αυτά - και δεν είναι και πολλά, μόλις 178...
Γιατί μίλησε τελευταίος
Τώρα που η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου, του πραγματικού Καραμανλή, ανήκει στην Ιστορία, μπορώ να ενημερώσω για τον πανικό που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το τελετουργικό και το ποιος θα καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Οπως μου αναφέρθηκε, όταν τέθηκε το θέμα ποιος μιλάει πρώτος, όλοι αναφώνησαν «ο πρόεδρος, ο πρόεδρος», ήτοι ο Σαμαράς.
Μέχρι που κάποιος, πονηρό θα τον χαρακτηρίσω, έβαλε τον προβληματισμό: «Αν μιλήσει πρώτος ο πρόεδρος, ο Τσίπρας θα μιλήσει δεύτερος, άρα θα κλέψει τις εντυπώσεις». Και έκανε την εισήγηση, η οποία έγινε δεκτή τελικά, να μιλήσει πρώτα ο Κουβέλης, μετά ο Βενιζέλος, τρίτος ο Τσίπρας και τέταρτος ο Σαμαράς.
Μα πόσο έξυπνα είναι αυτά τα παλικάρια στο Μαξίμου, πόσο έξυπνα...
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου