Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

"Ενεργειακή" συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια τη Βουλής, η κύρωση της Συμφωνίας του
Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας. Ο αγωγός "ITGI", παραμένει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου.
"Τα μνημόνια κατανόησης που υπογράφονται μεταξύ των κρατών
δεν μπορεί να επικαιροποιηθούν", διευκρίνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και σημείωσε, ότι ο αγωγός "ITGI", δεν έχει ακυρωθεί από τη χώρα μας ούτε καν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραμένει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος.
"Θα ήταν λάθος συνεπώς να ακυρωθεί από μέρους μας ένα έργο που έχει ήδη σχεδιαστεί και έχουν προχωρήσει και οι μελέτες", είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας: "Ο ΤΑΡ είναι αγωγός που συναγωνίζεται τον Nabucco για τον νότιο διάδρομο. Η επιλογή θα γίνει το καλοκαίρι από την κοινοπραξία. Θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός αγωγός για τον νότιο διάδρομο".
Σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί, για το ενδεχόμενο διασύνδεσης και ενεργειακής εξάρτησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε, πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νησιά ούτε καν συζήτηση, ειδικά για ηλεκτρική διασύνδεση.
Όπως, εξάλλου, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, εκείνο που προωθεί η κυβέρνηση είναι ένας διμερής διάλογος με τη γείτονα χώρα για μια καλή συνεργασία στα ενεργειακά θέματα ειδικά για το φυσικό αέριο. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα έχει στρατηγικό στόχο να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στο φυσικό αέριο και αυτό απαιτεί καλή συνεργασία με την Τουρκία.
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου