Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Οι λάθος χειρισμοί έφεραν την ήττα


Συνήθως λένε ότι το κριτήριο
του κόσμου είναι αλάνθαστο. Στην περίπτωση του Δημήτρη Ηλιάδη θα φανεί στην πορεία. Στην περίπτωση του Λάμπρου Σκόρδα όμως αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο κόσμος έχει κρίση και δεν ξεχνάει. Δεν ξεχνάει μια σειρά από στρατηγικά λάθη που έκανε ο πρώην Πρόεδρος και που τελικά τον οδήγησαν σε μια καθαρή ήττα από τον Ηλιάδη. Το AllAboutARIS επιχειρεί σήμερα, ένα 24ωρο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα
να αναλύσει τα αίτια της ήττας του Λάμπρου Σκόρδα που… έχτισε από τον περασμένο Σεπτέμβριο την τακτική του στον αγώνα για την προεδρία με πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση ή για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρική ορολογία, με μπόλικα φάουλ. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1. Το φθινόπωρο κατήγγειλε τη διοίκηση Ζαμπέτα – Αθανασιάδη επειδή, μολονότι ο ΑΡΗΣ ήταν σε καθεστώς προστασίας λόγω του άρθρου 99, επέλεξαν να τηρήσουν τη ρύθμιση του άρθρου 44 και του Νόμου Ορφανού. Μάλιστα, έλεγε ότι ο ΑΡΗΣ στερούνταν κρίσιμων πόρων και ότι δεν έπρεπε να δίνει ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο. Τι έκανε μόλις ανέλαβε Πρόεδρος; Πλήρωσε τις δόσεις προκαταβολικά για το άρθρο 44, ακόμη και εκείνες που θα γίνονταν απαιτητές τον επόμενο Οκτώβριο! Πλήρωσε, επίσης, και τις δόσεις του Νόμου Ορφανού! Συνέπεια λόγων και έργων…

2. Χαρακτήριζε την αίτηση του ΑΡΗ για την υπαγωγή στο άρθρο 99 ως αστεία και απαράδεκτη και εξέφραζε τη βεβαιότητά του ότι θα απορριφθεί. Λίγους μήνες μετά η «αστεία αίτηση» έγινε δεκτή καθ’ ολοκληρίαν από το Δικαστήριο. Ο Σκόρδας, όμως, αντί να πανηγυρίσει ως όφειλε για την επιτυχία, απλώς δήλωσε ότι «κοιμήθηκε ο Θεός» και νίκησε ο ΑΡΗΣ.

3.  Τους δικηγόρους του Άρη για το άρθρο 99 (Αργυριάδη, Τσομίδη και Χριστοφορίδη) από την πρώτη στιγμή τους αντιμετώπισε ως αντιπάλους. Ίσως γιατί δεν τους επέλεξε αυτός, ίσως γιατί διαπίστωσε ότι ήταν εξαιρετικοί επαγγελματίες. Το αποκορύφωμα του όλου χειρισμού; Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ μέχρι σήμερα, υπό τη διοίκηση Σκόρδα, δεν έχει βγάλει καν ανακοίνωση για την επιτυχή έκβαση της δίκης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης!

4. Μετά την αντικατάσταση Ψηφίδη, ο τελευταίος τον αναζητούσε επί μέρες να υπογράψουν πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής (ταμείου και εγγράφων της ΠΑΕ). Η απάντηση του Σκόρδα; Πλήρωσε προκαταβολικά – με λεφτά του ΑΡΗ που προέρχονταν από τον ΟΠΑΠ και όχι δικά του – την οφειλή στο άρθρο 44 που θα γίνονταν απαιτητή τον  Οκτώβριο του 2013 (και ήταν και ο ίδιος υπόχρεος έναντι του νόμου) και άφησε απλήρωτο το ΦΠΑ που αντιστοιχούσαν στα τιμολόγια του ΟΠΑΠ της συγκεκριμένης περιόδου. Για ποιο λόγο; Γιατί τα τιμολόγια κόπηκαν επί διοίκησης Ψηφίδη, ασχέτως εάν τα χρήματα εισπράχθηκαν από το Σκόρδα. Στον Ψηφίδη απλά του είπε «ετοιμάσου να πας φυλακή για τον απλήρωτο ΦΠΑ…».

5. Στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Δευτέρας τα φάουλ συνεχίστηκαν. Όταν ρωτήθηκε από απλά μέλη εάν θα αποχωρήσει εάν βρεθεί κάποιος επενδυτής απάντησε: «βέβαια, εάν έρθει κάποιος και βάλει 30 εκατομμύρια ευρώ στον Άρη»! Τόσα λεφτά συνιστούν για αυτόν σοβαρή επένδυση! Τη στιγμή που ο ίδιος δεν βάζει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του, σοβαρή επένδυση είναι τα 30 και όχι τα 5 εκατομμύρια της εξαγγελθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου! Αν μη τι άλλο ήταν ειλικρινής…

6. Αλλά μια που μιλάμε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και επενδυτή, ας θυμηθούμε και το άλλο φάουλ του πρώην Προέδρου. Αυτήν την περιλάλητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ακόμη δεν έχει αρχίσει. Για ποιο λόγο; Γιατί ουδέποτε συνεδρίασε το ΔΣ – επί διοίκησης Σκόρδα – να ορίσει τους όρους της αύξησης (χρονική διάρκεια, δικαιώματα προτίμησης παλαιών μετόχων, τιμή μετοχής κλπ). Μάλιστα, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, το Υπουργείο Ανάπτυξης επέστρεψε πίσω την ανακοίνωση που έστειλε για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ως απαράδεκτη!

7. Εξίσου εσφαλμένως είναι και ο χειρισμός του επενδυτή. Ποιος τον αναζητεί και που; Με ποιόν τρόπο; Με ανακοινώσεις στο facebook; Ο Λάμπρος απευθύνθηκε σε πολλούς επιχειρηματίες για να μπουν στο ψηφοδέλτιό του, εισπράττοντας από όλους σχεδόν, αρνητικές απαντήσεις. Σε πόσους απευθύνθηκε για να συνδράμουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Προφανώς σε κανέναν.

8. Στη ΓΣ της Δευτέρας, στο «στενό μαρκάρισμα» του Χρήστου Γρόλλιου (ο οποίος τον ρώτησε εάν παραιτηθεί σε περίπτωση που το πόρισμα της NEXIA αποδείξει ότι με πράξεις και παραλείψεις του ζημίωσε τον Άρη απάντησε ότι θα παραιτηθεί μόνον εφόσον αποδειχθεί ότι «έφαγε λεφτά»). Ο κόσμος του ΑΡΗ, όμως, ζητεί να μάθει ποιοι τον οδήγησαν στη χρεοκοπία. Δεν τον ενδιαφέρει εάν υπεξαίρεσαν χρήματα ή εάν απλά διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της εταιρίας. Εξάλλου, οι ευθύνες μπορεί να είναι τόσο ποινικές όσο και αστικές.

9. Το μεγαλύτερο φάουλ, όμως, ίσως είναι ο τρόπος που χειρίζεται την υπόθεση του άρθρου 99. Αρνήθηκε από την αρχή να βοηθήσει στην επιτυχή έκβαση της πορείας. Ζήτησε μάλιστα, από τους δικηγόρους να τελειώνουν την υπόθεση εντός 20 ημερών (μολονότι το δικαστήριο τάσσει προθεσμία τριών (3) μηνών!) γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υλοποιήσει το δικό του «plan B». Φυσικά, εισέπραξε την πληρωμένη απάντηση των δικηγόρων: «Θα διευκολύνουμε τον κ. Σκόρδα με την παραίτησή μας, εάν αυτός εκλεγεί Πρόεδρος. Να μην μας επιρρίπτει ευθύνες ότι έχασε 20 κρίσιμες ημέρες περιμένοντας την σύναψη των συμφωνιών με τους πιστωτές. Ας προχωρήσει κατευθείαν στο δικό του σχέδιο που μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει». Κακά τα ψέματα. Δίχως τη σύμπραξη της όποιας διοίκησης συμφωνίες με πιστωτές ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει.

10. Και τελειώνουμε με το «ζουμί» της υπόθεσης. Ποιο είναι το «plan B» του Σκόρδα; Αυτός που πιστεύει στη «συμμετοχική δημοκρατία» γιατί δεν αποκάλυψε το σχέδιο του στη ΓΣ; Μήπως γιατί δεν υπάρχει plan B; Πώς θα γίνει διαχειρίσιμο και βιώσιμο το χρέος του Άρη δίχως επενδυτή και δίχως ρύθμιση της οφειλής στο Δημόσιο; Για το τελευταίο μάλιστα δεν μπόρεσε να αποφύγει την αυτοδιάψευσή του στην τελευταία ΓΣ. Δήλωσε ότι ο πολιτικός φίλος του ΑΡΗ παρενέβη και για το λόγο αυτό δεν παραστάθηκε το Δημόσιο σε βάρος του ΑΡΗ. Εάν, πράγματι, έτσι έγιναν τα πράγματα μπορεί να παρέμβει για να υπάρξει και συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους με το Δημόσιο (άλλωστε η απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρει ότι μόνον εάν ο Άρης μπει στο άρθρο 99 θα μπορέσει το Δημόσιο να πάρει τα χρήματά του!). Σε διαφορετική περίπτωση τι μας είπε ο Σκόρδας; Ότι ο «πολιτικός φίλος του ΑΡΗ» παρέβη το καθήκον του, αντιστρατευόμενος τα συμφέροντα του Δημοσίου; Εμείς μάλλον το αντίθετο πιστεύουμε… 

Πηγή: allaboutaris.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου