Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΤΟ «ΚΑΘΕΣΤΩΣ» ΣΗΜΙΤΗ EΠΙΧΕΙΡΕΙ... ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΗ Ο «πρωθυπουργεύων» Στουρνάρας σχεδιάζει την «τεχνοκρατική» κυβέρνηση


o-prothypoyrgeuon-stoyrnaras-sxediazei-tin-texnokratiki-kyvernisi«Κυβέρνηση Σημίτη με πρωθυπουργό Σαμαρά» σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών Γιαννης Στουρνάρας με τις εισηγήσεις και τις παρασκηνιακές του κινήσεις Αν ανατρέξει κανείς στις νευραλγικές θέσεις στην κρατική μηχανή καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια λίστα εκσυγχρονιστών που προωθούνται.Ο κ. Στουρνάρας σύμβουλος του  Γιάννου Παπαντωνίου και συγγραφέας σημειωμάτων της ιδεολογικής πλατφόρμας του εκσυγχρονισμού, στη συνέχεια κορυφαίος συνεργάτης της κυβέρνησης Σημίτη και από τους βασικούς εμπνευστές της συνεργασίας με την Goldman Sachs για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, ετοιμάζει την επόμενη μέρα. 

Η βασική δύναμη της εκσυγχρονιστικής παλινόρθωσης είναι η σύνδεσή τους με τους Γερμανούς και η συγκολλητική ουσία με την εξουσία, η siemens.

Κατά τη διάρκεια της οκτάχρονης διακυβέρνησης Σημίτη, αναδείχθηκαν όλα τα πρόσωπα που παίζουν ή έπαιξαν  ή θα παίξουν κεντρικό ρόλο στις μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά: Στουρνάρας, Ράπανος, Ζανιάς, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμος και πολλοί άλλοι...

Η μόνη ουσιαστική υποχώρηση του εκσυγχρονιστικού κύματος έγινε με την επικράτηση Καραμανλή.
Οι εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη έμειναν χωρίς στέγη και καλοβλέπουν την μετεξέλιξη της ΝΔ σε Ευρωπαϊκό μέτωπο ώστε να ενταχθούν και να κινούν τα νήματα από μέσα. Γνωρίζουν, ότι μόνοι τους δεν θα έπειθαν τον Ελληνικό λαό να τους ψηφίσει καμουφλαρισμένοι, όμως, όπως έκαναν πάντα θα μπορούσαν να πετύχουν τους στόχους τους.   
         
Κομματικά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ παρακολουθούν με ανησυχία την επιρροή που ασκεί το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Στουρνάρας στον Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το newpost.gr έχει εισηγηθεί την τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση ενόψει ανασχηματισμού.

Έτσι, επελέγη να μετατεθεί ο ανασχηματισμός για μετά το συνέδριο και αυτό για να λυθούν τα χέρια του Πρωθυπουργού ώστε να προχωρήσει σε ανατρεπτικές κινήσεις σε επίπεδο προσώπων.

Η πρόταση δεν είναι ακριβώς του Στουρνάρα αλλά απαίτηση της Τρόικας, άλλωστε το είχε απαιτήσει και από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο σχεδιασμός είναι μέσω του ανασχηματισμού να εισέλθουν πρόσωπα του εκσυγχρονιστικού κλίματος και τεχνοκράτες στο πολιτικό σκηνικό και να ενταχθούν στη συνέχεια στην μετάλλαξη της ΝΔ.   

Τα πρόσωπα που μπορεί να αξιοποιηθούν είναι: Γιώργος Παγουλάτος, Ναπολέων Μαραβέγιας, Λουκάς Τσούκαλης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γκίκας Χαρδούβελης κ.α. Θα χορτάσουμε εκσυγχρονιστές… και γερμανόφιλους!
 
Στο πλαίσιο, αυτό η εισήγηση στον Πρωθυπουργό είναι και η αξιοποίηση και άλλων στελεχών από τον κεντροαριστερό χώρο, όπως των Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Τάσου Γιαννίτση, Γιώργου Φλωρίδη, κ.α. που θα μπορούσαν, όπως λένε να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση που στόχο έχει τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή.

Η τρίτη ομάδα είναι αυτή των τραπεζιτών, Νίκος Καραμούζης, Απόστολος Ταμβακάκης, Τάκης Αράπογλου κ.α

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost κυρίως από τον Γιάννη Στουρνάρα, να συμμετάσχουν περισσότεροι εξωκοινοβουλευτικοί. Μάλιστα το περίεργο είναι ότι ακόμα και στενοί συνεργάτες του, υιοθετούν την άποψη να ακολουθηθεί το μοντέλο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα ενεργοποιηθούν πρόσωπα, χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τη ΝΔ, που δεν θα έχουν το άγχος της εκλογής και αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του οικονομικού και όχι μόνο προγράμματος.

Μια τέτοια επιλογή, που ουσιαστικά θα ενσωμάτωνε και πρόσωπα που δεν ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, και δε κινούνται ιδεολογικά στο πεδίο της κεντροδεξιάς παράταξης, θα σηματοδοτούσε στην πράξη και την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για άνοιγμα σε άλλες δυνάμεις και ουσιαστικά στην αλλοίωση της.  

Η προωθούμενη κυβέρνηση τεχνοκρατών δίνει τις εγγυήσεις για μετάλλαξη και ενσωμάτωση των κομμάτών εξουσίας(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) με ισχυρή υποστήριξη από το Γερμανικό τεχνοκρατικό περιβάλλον και κυρίως από τα λόμπι των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης.

Μετά το οικονομικό και κοινωνικό πείραμα εκτιμούν ότι έφτασε η ώρα για το πολιτικό πείραμα δημιουργίας νέων κομματικών σχηματισμών με φιλογερμανικό προσανατολισμό ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα σχεδιασμός για την Ελλάδα.  

Γιώργος Παγουλάτος  

Ο Γιώργος Παγουλάτος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Μπρυζ, Βέλγιο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes.

Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμμένου (2011-2012). Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας από το 2010. Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ) από το 2013.      

Λουκάς Τσούκαλης

Ο Λουκάς Τσούκαλης  γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης, Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και πήρε το διδακτορικό του.
Δίδαξε πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics. Έχει επίσης διδάξει στο European University Institute στη Φλωρεντία και στο Sciences Po στο Παρίσι. Πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ.  

Γκίκας Χαρδούβελης  
 
Από τους εξ απορρήτων του Κώστα Σημίτη, διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του τέως πρωθυπουργού. Είναι ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank, εργάστηκε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και δύο χρόνια Τράπεζα της Ελλάδος.  
 
Τάσος Γιαννίτσης  

Η θητεία του στο υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων το 2000-2001 είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις εργαζομένων, συνδικαλιστών αλλά και βουλευτών και Υπουργών του ΠΑΣΟΚ, οι σχεδιασμοί του για το ασφαλιστικό δεν προχώρησαν.

Πρόεδρος των ΕΛΠΕ, υπήρξε σύμβουλος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα ( 1989-90).

Ναπολέων Μαραβέγιας  

Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην υπηρεσιακή κυβέρνησης Πικραμμένου  

Νίκος Καραμούζης  

Ο Νίκος Καραμούζης και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank έχει διατελέσει υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ και σε άλλες εταιρείες, ενώ ήταν μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.      
 
Απόστολος Ταμβακάκης  

Διαθέτει πλούσιο βιογραφικό και οι γνωριμίες του ισχυρές.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στο παρελθόν ήταν υποδιοικητή της Εθνικής Κτηματικής και της Εθνικής Τράπεζας, ενώ εργάστηκε στη «Mobil Oil Hellas», στην Τράπεζα Επενδύσεων και αργότερα στην ABN-AMRO.  
 
Τάκης Αράπογλου  

Έφτασε στην κορυφή της Εθνική Τράπεζα και έκανε τη στρατηγική επιλογή να αγοράσει την τουρκική τράπεζα. Την περίοδο 1990-1993 είχε διατελέσει πρόεδρος της Ιονικής Τράπεζας, στη συνέχεια ανέλαβε θέση στο Citigroup. Σήμερα βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Tsakos Energy Navigation Limited και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου εμπορικής τραπεζικής της EFG-Hermes Holding, της μεγαλύτερης εισηγμένης επενδυτικής τράπεζας στη Μέση Ανατολή. Σπούδασε Μαθηματικά στο Παν/μιο Αθηνών, και Ναυπηγική στο Παν/μιο της Γλασκόβης, έκανε μεταπτυχιακά στο Management στο Παν/μιο Brunel της Αγγλίας.
     
Και η χρυσή εφεδρεία:  
 
Λουκάς Παπαδήμος  
 
Ο τέως Πρωθυπουργός και άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης διαθέτει το κύρος και τις επαφές για να αναλάβει τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Τώρα, αποτελεί χρυσή εφεδρεία για να αναλάβει πρωθυπουργός όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. Δεν θα ήταν αρνητικός στο να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε σχήματα με τεχνοκράτες.     
newpost

Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου