Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Χρειάζεται αντιρατσιστικός νόμος;

ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
Αλήθεια είναι ότι για την σκοπιμότητα ψήφισης νόμου κατά του ρατσισμού, διατυπώνονται πολλές απόψεις. Βασικό επιχείρημα αυτών που έχουν αρνητική πρόθεση, πλην αυτών που από πεποίθηση το αρνούνται, είναι ότι: «μα καλά, εδώ υπάρχει τόση φτώχεια, τόση ανεργία, η ύφεση στην οικονομία βαθαίνει και αυτοί ασχολούνται με το ρατσισμό και την ξενοφοβία;»
Ναι, είναι αναγκαιότητα η ψήφιση ενός νόμου με αυτό το περιεχόμενο.
Γιατί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία έκφρασης γνώμης και λόγου, η ανεκτικότητα, είναι προϋπόθεση δημιουργικότητας και ανάπτυξης σε ένα πολιτισμένο ανεξάρτητο κράτος. Δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα μιας κοινωνίας, η έλλειψη παιδείας, η ηθική κατάπτωση δημιουργούν συνθήκες έξαρσης της βίας και της εγκληματικότητας. Ότι δημιουργούν ένταση λόγω της μεγάλης ανεργίας, που εκτονώνεται ιδιαίτερα πάνω στις μειονότητες, στους μετανάστες, που γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα. Ότι δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε οι επιτήδειοι να καλλιεργήσουν σε ανθρώπους αισθήματα φανατισμού και ως εκ τούτου επικίνδυνες εκδηλώσεις και συμπεριφορές. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων που απειλούν την ειρηνική συμβίωση στην κοινωνία μας, που προωθούν το μίσος, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, το νεοναζισμό.
Πώς όμως μια κοινωνία που ανταποκρίνεται με φόβο προς το ξένο, το καινούριο, το καινοτόμο, είναι δυνατό να βγει από την ύφεση, να βαδίσει προς την ανάπτυξη; Γεγονός είναι ότι φοβισμένες, χειραγωγημένες κοινωνίες είναι οι υπανάπτυκτες κοινωνίες. Γνωρίζουμε ότι τα φαινόμενα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν πρωτίστως με ιδεολογικούς όρους αλλά και πολιτικούς, καταπολεμώντας τις αιτίες που δημιουργούν εύφορο έδαφος καλλιέργειάς τους, όπως η ανεργία, η εξαθλίωση, η ηθική απαξίωση, η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας, με τη δύναμη ενός νόμου, που προστατεύει από επικίνδυνες εκδηλώσεις και συμπεριφορές, εξασφαλίζοντας τις δημοκρατικές ελευθερίες και την προστασία των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας, δε χωρούν μικροπολιτικά-ψηφοθηρικά παιχνίδια. Πρέπει οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να μην υποχωρήσουν έναντι των συντηρητικών-ακροδεξιών κύκλων και πολιτικών. Να αναδείξουν τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας μας. Να δώσουν τη δυνατότητα σε ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους με ασφάλεια να δημιουργήσουν και να εκφραστούν.
egnatiapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου