Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ο Σόιμπλε και η…Τράπεζα στο Κιλκίς!


germaniki-trapezaΤο ενδεχόμενο ίδρυσης περιφερειακών τραπεζών κατά το γερμανικό πρότυπο των ταμιευτηρίων, σε Κιλκίς, Βέροια, Κατερίνη, Πάτρα και Καλαμάτα, συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα. Τον κ. Σόιμπλε συνόδεψαν για το λόγο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων και το θέμα συζητήθηκε σε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο μοντέλο των ταμιευτηρίων ο κ. Σόιμπλε απέδωσε την επιτυχία του θεσμού στο γεγονός ότι «οι άνθρωποι σε περιφερειακό επίπεδο νιώθουν εμπιστοσύνη απέναντι σε έναν τέτοιο θεσμό, απέναντι σε ένα τέτοιο Ταμιευτήριο». Βεβαίως, όπως διευκρίνισε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, τα ταμιευτήρια κατά το γερμανικό μοντέλο είναι περιφερειακές τράπεζες, όπου τα δάνεια που δίνουν στην περιφέρεια είναι ακριβώς ίσα με τις καταθέσεις της περιφέρειας.
Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε επισκεφθεί την Αθήνα πριν από περίπου ένα μήνα ο πρόεδρος της Ενωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων, Γκέοργκ Φάρενσον. Οι Γερμανοί προτίθενται να ιδρύσουν αρχικά δύο πιλοτικά καταστήματα στην Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο και αυτά να φτάσουν τα πέντε.
Οπως ο ίδιος ο κ. Φάρενσον είχε αποκαλύψει στην «Κ» κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Ιούνιο, η επιλογή αυτή γίνεται προκειμένου, πρώτον, να υπάρχει μια αντιπροσωπευτική κάλυψη του Βορρά και του Νότου της χώρας και, δεύτερον, διότι η μεν Πελοπόννησος έχει σημαντική τουριστική προοπτική, η δε Κεντρική Μακεδονία έχει πλούσια αγροτική παραγωγή και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας θα επιδιωχθεί να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης των καταθέσεων των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι διακινούν περί τα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Ενα ζήτημα, πάντως, που μένει προς διευκρίνιση και συζητήθηκε μεταξύ άλλων με την ΤτΕ είναι εάν οι Γερμανοί θα ανοίξουν στην Ελλάδα υποκαταστήματα, διαδικασία που δεν απαιτεί άδεια, καθώς πρόκειται για την ίδρυση υποκαταστήματος εντός Ευρωζώνης, ή αν θα προχωρήσουν στη σύσταση θυγατρικής επιχείρησης. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται η έκδοση σχετικής άδειας από την ΤτΕ. Επίσης, εξετάζεται η σύσταση ενός Συνδέσμου Ταμιευτηρίων (National Association of Saving Banks), που θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της όλης προσπάθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία το μερίδιο των ταμιευτηρίων στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 43%, στοιχείο που δείχνει τη σημαντική επιτυχία του θεσμού.

Πηγή: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου