Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Από 19 έως 30 Αυγούστου τα 19α «Μερκούρεια» στις Συκιές

Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, παρουσιάζοντας την Πέμπτη το πρόγραμμα των 19ων «Μερκουρείων», που θα πραγματοποιηθούν από τις 19 έως και τις 30 Αυγούστου, στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης». Συμμετέχουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου-Θέατρο 4 Εποχές, Ρούμελης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας-Αγρινίου, Κοζάνης, Λάρισας-Θεσσαλικό Θέατρο, Κρήτης, Καβάλας-Θεατρικός Οργανισμός «Κ», το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις» της Νεάπολης.
Τιμή στη Μελίνα
Τα «Μερκούρεια», καθιερώθηκαν στη μνήμη της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, ως φόρος τιμής σε μια από τις αναρίθμητες πρωτοβουλίες της στον τομέα του πολιτισμού, της ανάπτυξης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. «Τότε, διάφοροι κακοπροαίρετοι, από την αυτοδιοίκηση, κρατικούς οργανισμούς, μέσα ενημέρωσης κ.λπ., θεώρησαν ότι αυτό ήταν ένα βαρύ φορτίο για ένα δήμο μεσαίου μεγέθους όπως ήταν ο τότε δήμος Συκεών, ή ότι επρόκειτο για μια "αρπαχτή" ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που είχε ανακηρυχθεί η Θεσσαλονίκη για το 1997. Δεν  είχαμε, όμως, ποτέ τη λογική της ευκαιριακής και εντυπωσιακής επικοινωνιακά εκδήλωσης», τόνισε ο Σ. Δανιηλίδης, και πρόσθεσε:
«Η ιστορία των 19 χρόνων ζωής των "Μερκουρείων" δικαιώνει το δήμο μας, Και είμαστε περήφανοι γιατί όσο ζούσε ο αγαπημένος Ζυλ Ντασσέν, και ερχόταν, και ως επίτιμος δημότης Συκεών, στις παραστάσεις χαρακτήριζε τα "Μερκούρεια" ως την καλύτερη εκδήλωση στην Ελλάδα που αξίζει να φέρει το όνομά της». 
Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών τόνισε, ακόμη, πως ο δήμος δεν έχει λάβει καμία χρηματοδότηση από κρατικό οργανισμό ή φορέα τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, είπε, «με προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση με συρρίκνωση δαπανών χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, και με τη στήριξη χορηγών όποτε αυτό είναι εφικτό, καταφέρνουμε να μην επιβαρύνουμε το δημοτικό ταμείο ούτε με ένα ευρώ». Εξέφρασε, ωστόσο, την πικρία του γιατί, όπως ανέφερε, το Εθνικό Θέατρο δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για συμμετοχή.
Αυξημένες συμμετοχές
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης Συκεών, Κώστας Νικολόπουλος, επισήμανε ότι τα 19α «Μερκούρεια» χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό, αφού η φετινή χρονιά είναι πιο πλούσια σε συμμετοχές από την περσινή, γεγονός που δικαιώνει την πάγια θέση της δημοτικής αρχής για επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό, όπως είπε. Επιπλέον, κάλεσε την πολιτεία να ενισχύει τα ΔΗΠΕΘΕ και θεσμούς όπως τα «Μερκούρεια».
Οι παραστάσεις των «Μερκουρείων» πραγματοποιούνται στο Θέατρο «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 13, Συκιές, τηλ: 2310 631 305, κατά τις ώρες των παραστάσεων), με ώρα έναρξης 9 μ.μ. 
egnatiapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου