Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ BLACK ROCK ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ



Στον αστερισμό της BlackRock κινούνται τα τραπεζικά επιτελεία. Τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δουλεύουν πυρετωδώς, προκειμένου να τροφοδοτούν με στοιχεία για τα καθυστερούμενα δάνεια τους
ελεγκτές της.
Το έργο της ξένης ελεγκτικής εταιρείας θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις και όταν ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η διαδικασία των «τεστ αντοχής» από τα οποία θα προκύψουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τέσσερις συστημικές
τράπεζες.
Προς το παρόν οι ελεγκτές βρίσκονται καθημερινά στις τράπεζες και ζητούν αναλυτικά στοιχεία για κάθε δάνειο που έχει ρυθμιστεί, για την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, ενώ «σκανάρουν» όλες τις υποχρεώσεις του τόσο μέσω της «μαύρης» όσο και της «λευκής» λίστας» του Τειρεσία.
Οι τράπεζες τους έχουν παραδώσει, ακριβή και αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των προβληματικών δανείων, δηλαδή επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ζητούν οι ελεγκτές, αφορούν ακόμα και τα δάνεια των οποίων οι δόσεις βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 60 ημερών. Όπως είναι γνωστό ένα στεγαστικό σταματά να είναι ενήμερο αν δεν πληρωθούν δόσεις για διάστημα 6 μηνών και για τα επιχειρηματικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, το διάστημα είναι 3 μήνες.
Αξιολόγηση
Η πρώτη φάση, που αφορά την αξιολόγηση των μοντέλων που έχουν ακολουθήσει οι ελληνικές τράπεζες στις ρυθμίσεις των καθυστερούμενων δανείων, ολοκληρώνεται σύντομα.
Η δεύτερη φάση της αξιολόγησης έχει να κάνει με τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Τα αναλυτικά δεδομένα αυτών των χορηγήσεων θα πρέπει να έχουν δοθεί στους ελεγκτές της BlackRock μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Και μετά έρχεται η τρίτη φάση αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα δάνεια θα ταξινομηθούν, ανά κατηγορία (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) και ανά χώρα.
Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν τόσο την πορεία των ενήμερων δανείων, όσο και αυτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Στη συνέχεια η BlackRock, αφού θα έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια της, θα αρχίσει τη διενέργεια των «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα γίνουν με βάση δύο σενάρια, ένα φυσιολογικό και ένα ακραίο όσον αφορά τις παραδοχές για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματά τους θα τα γνωρίζουμε στο τέλος Νοεμβρίου.
Κεφαλαιακές ανάγκες
Ανάλογα τώρα με το τι θα δείξουν οι ασκήσεις προσομοίωσης, η BlackRock, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα θα ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Από το ύψος αυτών των αναγκών θα κριθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τις επόμενες κινήσεις του τραπεζικού κλάδου, όπως είναι οι αποχωρήσεις προσωπικού, το κλείσιμο καταστημάτων, οι πωλήσεις θυγατρικών κ.λπ.
Ενοχλημένοι είναι με τη συμπεριφορά των ελεγκτών της BlackRock, οι Ελληνες τραπεζίτες και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΕΘΝΟΣ, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος:
«Η δουλειά μας είναι να δίνουμε δάνεια, όμως αντί γι' αυτό, το μόνο που κάνουμε το τελευταίο διάστημα είναι να δίνουμε report στην BlackRock και την τρόικα», θυμίζοντας πως οι δανειστές έχουν τοποθετήσει επιτρόπους στις συστημικές τράπεζες.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου