Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Η «πρωτεύουσα»... έγινε θέρετρο των Βαλκανίων


Η «πρωτεύουσα»... έγινε θέρετρο των ΒαλκανίωνΗ ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης -και της ευρύτερης περιοχής της Κ. Μακεδονίας-, με την ανάδειξή της σε «πρωτεύουσα» των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μπορεί να έμεινε στα όνειρα όσων κατ’ επανάληψη είχαν αναφερθεί σε αυτόν τον στόχο και στις σελίδες των κειμένων των εκάστοτε πρωθυπουργών που εκφωνήθηκαν από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ την τελευταία 20ετία, τα χρόνια της κρίσης, όμως, η
Θεσσαλονίκη, μαζί με τη Χαλκιδική (κυρίως) και τις γύρω περιοχές (Πιερία, Ασπροβάλτα, Καβάλα), εξελίσσονται σε τουριστικό θέρετρο των Βαλκανίων, αλλά και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών (Ρωσίας, Ουκρανίας κ.ά.).
Η θεαματική πτώση των τιμών σε καταλύματα και μεταφορές, η επίλυση των προβλημάτων που υπήρχαν με τη βίζα (κυρίως από τη Ρωσία και τη Σερβία), οι νέες αεροπορικές συνδέσεις (με δεκάδες πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας) και η οργανωμένη παρουσία των φορέων του τουρισμού στις χώρες αυτές άρχισαν να αποδίδουν καρπούς.
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται σημαντική αύξηση των επισκεπτών από τις προαναφερόμενες χώρες, ενώ η Χαλκιδική και η Πιερία βουλιάζουν από σέρβους, βούλγαρους, ρουμάνους, ρώσους, τούρκους και ουκρανούς τουρίστες.
Γεμάτη η Χαλκιδική με Βαλκάνιους και Ρώσους
Η Χαλκιδική εδώ και δύο χρόνια «μιλάει» σερβικά και ρωσικά, καθώς οι τουρίστες, ειδικά από αυτές τις δύο χώρες, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, κατακλύζοντας ολόκληρα χωριά. Ο επισκέπτης δυσκολεύεται να αντιληφθεί σε ποια χώρα βρίσκεται, λόγω των αμέτρητων επιγραφών σε αυτές τις δύο γλώσσες, ενώ τα γραφεία και τα πρακτορεία που συνεργάζονται με τη Ρωσία και τη Σερβία πολλαπλασιάζονται.
Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφίχθησαν στη Χαλκιδική, την Πιερία και τις παραλίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Ασπροβάλτα) και της Καβάλας περισσότεροι από 600.000 Σέρβοι τουρίστες και πάνω από 400.000 Ρώσοι.
Η πληρότητα σε ξενοδοχεία και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια τον Αύγουστο ξεπέρασε το 90%. Ρώσοι και Ουκρανοί γέμισαν τα ξενοδοχεία, ενώ Σέρβοι (+20%), Βούλγαροι (+10%), Ρουμάνοι (+10%) και Σκοπιανοί (+15%) κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλά από τα οποία έχουν πληρότητα που προσεγγίζει το 100% μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αφού η απουσία των Ελλήνων, που ήρθαν για ελάχιστες μέρες τον Αύγουστο, υπερκαλύφθηκε από τους τουρίστες των βαλκανικών χωρών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το σημαντικό είναι ότι γέμισε όλη η Χαλκιδική και ότι οι τουρίστες από τις χώρες αυτές δεν ήρθαν συγκυριακά (π.χ., λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο και την Τουρκία) αλλά από επιλογή και λόγω γειτνίασης. Η συνολική αύξηση κυμαίνεται στο 15%-20%, το πιο ενθαρρυντικό όμως είναι ότι μεγάλωσε η σεζόν σε 4 μήνες, από 40 μέρες που ήταν παλαιότερα, αφού έχουμε πολλές κρατήσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Δημήτρης Χαδαλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεαματική αύξηση των τουριστών από την Τουρκία (πάνω από 100% στα ενοικιαζόμενα και έως 200% στα ξενοδοχεία), με τις προοπτικές που διανοίγονται να είναι ευοίωνες, λόγω της αύξησης των αεροπορικών πτήσεων από την Κωνσταντινούπολη.
Αύξηση και στη Θεσσαλονίκη
Μπορεί τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα της Χαλκιδικής και της Πιερίας να γεμίζουν το καλοκαίρι από Ρώσους και Βαλκάνιους, την ίδια ώρα όμως αύξηση καταγράφεται και στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για το πρώτο εξάμηνο του 2013, η μεγαλύτερη αύξηση στις διανυκτερεύσεις καταγράφεται από την Ουκρανία (+86%) και το Ισραήλ (+67%), όμως σε απόλυτους αριθμούς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αύξηση από τη Ρωσία κατά 62,21% (35.698 διανυκτερεύσεις), την Τουρκία κατά 50,1% (28.556 διανυκτερεύσεις), τη Ρουμανία κατά 38,36% (13.638 διανυκτερεύσεις), τη Σερβία και Μαυροβούνιο κατά 38,28% (14.066 διανυκτερεύσεις), τη Βουλγαρία κατά 19,87% (18.285 διανυκτερεύσεις), την Κύπρο κατά 9,65% (31.765 διανυκτερεύσεις), ακόμη και την ΠΓΔΜ κατά 9,62% (6.018 διανυκτερεύσεις).
Ο δρόμος προς τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική έχει ανοίξει και η βαλκανική ενδοχώρα τον διασχίζει με άνεση. Μπορεί να μην έρχονται επενδύσεις (πλην ορισμένων εξαιρέσεων, κυρίως στα ακίνητα), καταφθάνουν όμως Βαλκάνιοι και Ρώσοι, που βλέπουν στις παραλίες της Μακεδονίας τον τουριστικό προορισμό που πάντοτε ονειρεύονταν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
vpeklaris@egnatiapost.gr

egnatiapost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου