Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Οι ανατροπές στην εκλογή των Δημάρχων και των Δημοτικών συμβούλων

oi-anatropes-sthn-eklogh-twn-dhmarxwn-kai-twn-dhmotikwn-symboylwn
Μέσα σε ένα κλίμα καχυποψίας και πολιτικής ρευστότητας ακόμα και πολιτικές πρωτοβουλίες που οδηγούν σε ριζικές ανατροπές εντάσσονται σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση που οδηγεί σε μια ακινησία και ένα τέλμα. 
Τις τελευταίες μέρες πολύ σκόνη έχει σηκωθεί για τον τρόπο εκλογής των δημάρχων που ετοιμάζεται να αλλάξει  η κυβέρνηση, αυτό που επικοινωνιακά προβάλλεται από όσους αντιδρούν είναι η πολιτική σκοπιμότητα που ανακαλύπτουν μέσα στην πολιτική συγκυρία. 
Ξεχνώντας, βέβαια, τη διαχρονική απαίτηση σε αυτοδιοικητικό επίπεδο να ενισχυθούν
υπερκομματικοί υποψήφιοι και να απεγκλωβιστεί η εκλογική αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, από την αδιέξοδη κομματική αντιπαράθεση προηγουμένων  δεκαετιών. Και φυσικά να απαγκιστρωθούν οι τοπικοί άρχοντες από τα υδροκέφαλα κόμματα εξουσίας που θέλουν υπό τον έλεγχο τους, θεσμούς που διαχειρίζονται την καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr , ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει το «πράσινο φως» στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη, ο οποίος και επεξεργάζεται το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο θα έχει ως βασική ιδιαιτερότητα, ότι στις δημοτικές εκλογές, δυο διαφορετικά ψηφοδέλτια: το ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο για όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά, ενώ το όριο για να λάβει ένας δημοτικός συνδυασμός το εισιτήριο για το δημοτικό συμβούλιο θα είναι το 5%
Ο βασικός άξονας είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν προσφέρεται για συγκρούσεις και πεδίο πολιτικής σύγκρουσης, η οποία εν τέλει είναι ζημιογόνα για τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες που ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Αν και κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν την απόφαση αυτή  με το γενικότερο κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί στην κοινωνία για ψήφο διαμαρτυρίας στις τοπικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια είναι ότι εδράζεται στην βαθιά πεποίθησή της πλειοψηφίας των πολιτών, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ξεφύγει από τον διαχρονικό κομματικό εναγκαλισμό. 
Άλλωστε είναι μια πρόταση που είχε κάνει ο Αντώνης Σαμαράς πριν ακόμη γίνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και  έρχεται στο προσκήνιο ενόψει των δημοτικών εκλογών αλλά και μιας προσπάθειας θεσμικών αλλαγών που ξεπερνούν τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Ενώ σε δεύτερη ανάγνωση δίνεται η δυνατότητα για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού μέσα από τις  τοπικές κοινωνίες εκτός κομματικών πλαισίων με κοινωνικές αναφορές και απλή αναλογική. 
Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη. Επίσης δημιουργείται και η πίεση ώστε ο κάθε υποψήφιος  Δήμαρχος να επιλέξει τους καλύτερους και όχι τους φίλους και τους κομματικούς που με τις ευλογίες του κόμματος εκλέγονται ανεξάρτητα από την επιλογή των ψηφοφόρων.  
Ουσιαστικά, πρόκειται, για μια βαθιά τομή που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και πέρα από τη στενή κομματική οπτική διότι μέσα από τέτοιες αλλαγές μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές ουσιαστικής  και πραγματικής ανατροπής  του πολιτικού σκηνικού.   
Το newpost παρουσιάζει τις αλλαγές που προωθούνται:   
  •        Για πρώτη φορά οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών, με απλή αναλογική προκειμένου η αυτοδιοίκηση να περάσει στα χέρια των πολιτών και όχι των κομμάτων.
  •         Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή
  •         Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι κατεβάζουν πλήρη συνδυασμό σύμφωνα με το νόμο. Οι συνδυασμοί δημοσιεύονται στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο ενώ αναρτώνται σε εμφανή σημεία του Δήμου. 
  •         Θα υπάρχουν δύο (2) ψηφοδέλτια με αλφαβητική σειρά. Το ψηφοδέλτιο όλων των υποψηφίων δημάρχων και το ψηφοδέλτιο όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.
  •         Οι δήμαρχοι εκλέγονται, και αυτοί με απλή αναλογική  από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώσουν ποσοστό 42% των ψήφων. Σε αντίθετη περίπτωση θα διεξαχθεί νέος εκλογικός γύρος την ερχόμενη Κυριακή. 
  •        Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του είναι να συγκεντρώσει το ποσοστό του 5%.
  •        Με τον τρόπο αυτόν δίνεται η δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας πολιτών για τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες και όχι απλή εκπροσώπηση κομμάτων
  •  Γράφουν οι Τάκης Χατζής - Νίκος Παναγιωτόπουλος

Διαβάστε εδώ: newpost.gr/post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου