Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Μανιάτης: Θέλουμε να τα διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος

«Έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Θέλουμε να τα διορθώσουμε και να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς και καλύτερη οργάνωση» δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel», αναφερόμενος στην προσπάθεια δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου, η οποία πρέπει να έχει
ολοκληρωθεί ως το 2020. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα διατεθούν 572 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 12.000 θέσεις εργασίας.

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει ακόμη κτηματολόγιο, δηλαδή έναν κατάλογο όπου περιγράφεται η έκταση, η τοποθεσία και η χρήση όλων των εκτάσεων της χώρας. Εδώ και δύο δεκαετίες επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα εθνικό κτηματολόγιο, το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το 2020» αναφέρεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα και επισημαίνεται ότι η διαδικασία για τη δημιουργία κτηματολογίου ξεκίνησαν το 1995, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει τότε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια για την έναρξη του προγράμματος.

«Τα λεφτά ξοδεύτηκαν γρήγορα, αλλά έγιναν ελάχιστα. Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα έχει καταβροχθίσει 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από την ΕΕ. Παρά ταύτα, μόλις 35% των εκτάσεων της χώρας είναι καταγεγραμμένο στο κτηματολόγιο» τονίζει ο ανταποκριτής και αναφέρει ότι η έλλειψη κτηματολογίου αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί κάποιος να διεκδικήσει την έκταση που έχουν αγοράσει για τις ανάγκες της επιχείρησής τους, ενώ το ίδιο ισχύει και τους αγοραστές εξοχικών κατοικιών.

«Ούτε το κράτος γνωρίζει ακριβώς πόσες εκτάσεις του ανήκουν» σχολιάζει το δημοσίευμα και ανάγει το πρόβλημα αυτό στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό τους Οθωμανούς για 400 χρόνια. Ως εξαίρεση αναφέρεται η περίπτωση των Δωδεκανήσων, όπου κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής δημιουργήθηκε αξιόπιστο και πλήρες κτηματολόγιο. Ως βασική αιτία για την καθυστέρηση αναφέρεται πάντως και το «χαοτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς» των εκτάσεων στην Ελλάδα, που περιγράφεται ως «τόσο περίπλοκο όσο η ελληνική μυθολογία», καθώς υπάρχουν διαρκείς διαφωνίες και ενστάσεις.

Αναφέρεται μάλιστα ως παράδειγμα η Αττική, όπου το σύνολο της έκτασης του συνόλου των περιουσιών που έχουν δηλωθεί ξεπερνά την έκταση του νομού, καθώς η ίδια περιουσία διεκδικείται από περισσότερους και έχει δηλωθεί δύο και τρεις φορές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απομένουν περίπου 16 εκατομμύρια τίτλοι ιδιοκτησίας ή, αλλιώς, το 65% των περιουσιών που πρέπει να καταγραφούν και ο υπουργός Περιβάλλοντος εκτιμά ότι θα διατεθούν 572 εκατομμύρια ευρώ, εκτίμηση την οποία ο συντάκτης θεωρεί μάλλον υπεραισιόδοξη, καθώς, όπως επισημαίνει, για το 35% που έχει ήδη καταγραφεί δαπανήθηκαν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο κόστος συμμετέχει και η ΕΕ, με κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ο κ. Μανιάτης πάντως τονίζει ότι μέσω του προγράμματος για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου θα δημιουργηθούν 12.000 θέσεις εργασίας


politikoi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου