Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Χρήστος Παπαστεργίου : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Το 1974, η χώρα βγήκε απο μια εθνική κρίση,που ανέτρεψε τα πάντα στην πολιτική σκηνή. Νέα κόμματα δημιουργήθηκαν(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ),απο τις κλασσικές παρατάξεις(συντηρητική-προοδευτική) και οδήγησαν τις εξελίξεις,αυτοδύναμα,επι σχεδόν 40 χρόνια.
  Το ΠΑΣΟΚ,διαμόρφωσε σταδιακά μια ευρύτατη συμμαχία,που εδράζοταν,αρχικά,σε πολιτικά αιτήματα(δημοκρατία,ισότητα,ανεξαρτησία κ.α),αλλά απέκτησε στην πορεία,μέσω μιας πολιτικής προσμονής και παροχών και κοινωνικά

χαρακτηριστικά(μικρομεσαίοι,αγρ'οτες,υπάλληλοι,νεολαίοι,συνταξιούχοι κ.α.),υπό το εμπνευσμένο σχήμα των ¨μη προνομιούχων¨.
Συσπείρωσε ετσι τέσσερις γενιές-εποχές-δεκαετίες(αντίσταση,μετεμφυλιοπολεμική,ανένδοτος,μεταπολίτευση) και,υπό τη χαρισματική ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου,καθόρισε τις εξελίξεις,για οσο καιρό το αίτημα για δημοκρατία εκπληρωνοταν. Τελευταια νικηφορα καταγραφη,αυτης της συμμαχιας,ηταν η αντοχη της παραταξης το 1989 και οι εκλογες του 1993.
Η εποχη Σημιτη,επισφραγισε την εκπνοη της  και την εξαντληση της κοινωνικης της υποστηριξης. Ολοκληρωσε την εθνικη ¨αποκατασταση¨ με την εισοδο Ελλαδας και Κυπρου στην ΟΝΕ,αλλα απετυχε να αναμοχλευσει τις κοινωνικες συμμαχιες. Ο νομος Γιαννιτση ηταν το σημειο-καμπη. Το ΠΑΣΟΚ ,ως πολιτικη οργανωση, αρχισε να αποδομειται. Αφου μετατραπηκε σταδιακα,μετα το 1981,σε κρατικο κομμα,ολοκληρωσε την εκφυλιση του,μετα το 2000,μετατρεπομενο σε συνδικατο-συντεχνια. Το πνευμα του ορθολογισμου εμεινε,δυστυχως, μονο στην κορυφη.
Το ερωτημα,λοιπον,σημερα,οπως και το 1974, ειναι:μπορει το ΠΑΣΟΚ να διαμορφωσει και να εκφρασει κοινωνικες ομαδες; ποιες;πως;μονο του;χωρις να αλλαξει το ιδιο;μπορει να ειναι χρησιμο και για αλλους λογους,εκτος απο τη σταθεροτητα της χωρας;μπορει να εχει και να δωσει προοπτικη; μπορει,η κεντροαριστερη παραταξη να ξανανικησει;
Κατα τη γνωμη μου,ναι! Αρκει να εχουμε υπομονη και να δουμε καθαρα,τα νεα δεδομενα. Σημερα δεν εχουμε εθνικη κριση,αλλα οικονομικη και κοινωνικη. Το αιτημα της δημοκρατιας δεν εχει χαρακτηριστικα διεκδικησης,αλλα διατηρησης. Δεν αφορα το κρατος,αλλα την κοινωνια και τις πολιτικες εκφασισμου της.
Πως παμε,λοιπον, στη μετα-μνημονιο εποχη; Κλειστοφοβικα και συντηρητικα η με ανοιχτους οριζοντες και προοδευτικα; Ποιοι μπορουν να
στηριξουν τη δευτερη εκδοχη; Καποιες κοινωνικες ταξεις και ομαδες συνολικα η επιμερους τμηματα αυτων; Οι ¨μεσοι οροι¨ η οι δημιουργικοι πολιτες; Αυτους πρεπει να εκφρασουμε,ανεξαρτητως καθε αλλης τους ιδιοτητας. Τι,ομως,ειναι δημιουργικο σημερα; Η απαντηση θα δοθει επειτα απο εναν ανοιχτο και γονιμο διαλογο,με οσο το δυνατο περισσοτερους πολιτες και φορεις. Διαλογο για μια κανονικη χωρα,εξωστρεφη,συγχρονη,πολιτικα φιλελευθερη,κοινωνικα και φορολογικα δικαιη,προστατευτικη για τους αδυναμους,με κινητρα για τους ικανους και με καθαρους ορους λειτουργιας για ολους. Πρωτοβουλια  διαλογου,για την ταχυτερη και κοινωνικα δικαιη εξοδο απο την κριση,για το εθνικο σχεδιο ανασυγκροτησης και τις εξειδικευσεις του, μπορει και πρεπει να αναλαβει το σημερινο ΠΑΣΟΚ,αλλα οχι μονο του. Για να αλλαξει ξανα τη χωρα,αλλαζοντας και τον εαυτο του! Στην Κεντρικη και Δυτικη Μακεδονια ξεκινησαμε. Η ¨Δημιουργικη Συμμαχια¨ χρειαζεται και την πολιτικη της εκφραση! Τη νεα προοδευτικη παραταξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου