Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Σεισμοί: Ενεργά ρήγματα σε Βόρεια Ελλάδα

Μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς έως 7 Ρίχτερ.
Στην περιοχή των Σερρών και του Μπέλες (Κερκίνιο Ορος), καθώς και της Δράμας έχουν καταγραφεί ενεργά ρήγματα που μπορεί να δώσουν σεισμό μεγέθους έως και 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. 
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Νίκου Φωτόπουλου στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, το οποίο έχει ως εξής:

Ενεργά ρήγματα, τα οποία μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς έως 7 Ρίχτερ κοντά σε κατοικημένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ανακάλυψαν Ελληνες και Ιταλοί επιστήμονες έπειτα από έρευνες πολλών ετών. Οπως έγινε γνωστό, η ανακάλυψη αφορά 60 ενεργά ρηγμάτα, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν πως οι μεγαλύτεροι σεισμοί που μπορεί να καταγραφούν δεν ξεπερνούν τα 7 Ρίχτερ.
Ωστόσο, στο επονομαζόμενο τόξο του Βορείου Αιγαίου ένα σύστημα ρηγμάτων που αποτελεί συνέχεια των ρηγμάτων της Ανατολίας μπορεί να δώσουν σεισμούς ακόμη και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ρήγμα Κομοτηνής-Ιάσμου και Ξάνθης μπορεί να δώσει σεισμό έως και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Σε ό,τι αφορά τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, καταγράφονται ενεργές ζώνες ρηγμάτων που συνδέονται με αυτές της Θεσσαλονίκης, ενώ στο νότιο θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής περνά μια δεύτερη ζώνη ρηγμάτων του τόξου του Βορείου Αιγαίου.
Οι νομοί Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης διατρέχονται από δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα ενεργά ρήγματα που μπορούν να δώσουν μέχρι 6,8-7 της κλίμακας Ρίχτερ. Το ανησυχητικό για μικρότερης δυναμικής ρήγματα είναι, όμως, ότι εντοπίζονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές, συχνά με πυκνή δόμηση. Ενεργά ρήγματα έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες στην περιοχή της Χαλκιδικής, που μπορούν να δώσουν, σύμφωνα με το χειρότερο ενδεχόμενο, σεισμό έως και 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Τις σχετικές έρευνες έκαναν οι καθηγητές του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σ. Παυλίδης, Αλ. Χατζηπέτρος, Α. Μιχαηλίδου, Σ. Βαλκανιώτης και Σωτήρης Σμπόρος από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Ricardo Caputo από το Τμήμα Φυσικής και Επιστημών Γης του Πανεπιστημίου Ferrara της Ιταλίας. Τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα πολυετών μελετών και παρατηρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

kilkis24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου