Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Νέες αλλαγές στη φορολογία σκαφών, αυτοκινήτων και νέων

Αλλαγές στον τρόπο φορολογίας των νέων, αλλά και θέσπιση τέλους πλόων για όλα τα σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά, μήκους άνω των 7 μέτρων προβλέπει διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Παράλληλα υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ προϊόντα όπως ο έτοιμος καφές, ενώ αλλαγές έρχονται και στο φόρο επιτηδεύματος.


Με την ίδια τροπολογία καθορίζεται και η διαδικασία που θα ακολουθούν οι τράπεζες για να δίνουν τα στοιχεία καταθετών στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μέσω του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών.

Παράλληλα, προβλέπεται η υπαγωγή στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ προϊόντων όπως είναι ο έτοιμος καφές, τα σοκολατούχα ροφήματα, το τσάι κτλ. στην περίπτωση που παρασκευάζονται από επιχειρήσεις εστίασης, κατόπιν συγκεκριμένης παραγγελίας του πελάτη.

Παράλληλα, εξαιρούνται του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2013 (άρθρο 31 του ν.3986/2011) σε επιτηδευματίες με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.

Οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών δεν θα υποβάλλουν το 2014 φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2013 εφόσον συνοικούν με τον υπόχρεο (γονιό ή κηδεμόνα) και το ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Σε ό,τι αφορά τα τέλη πλόων σκαφών αναψυχής, ιδιοκτήτης επτάμετρου φουσκωτού θα πληρώνει το χρόνο 200 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα το μήκος του σκάφους.

Παράλληλα, με άλλη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές  στη φορολόγηση των  μεταχειρισμένων ΙΧ αυτοκινήτων αλλά και στην επιβολή του φόρου πολυτελείας (και όχι του φόρου πολυτελούς διαβίωσης).

Ειδικότερα, προβλέπονται συντελεστές απομείωσης των τελών ταξινόμησης με βάση τους οποίους η χώρα μας εναρμονίζεται με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι συντελεστές θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Προβλέπεται ακόμη απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας στην περίπτωση όπου ένα ΙΧ έχει ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε χώρα της ΕΕ, επίσης για λόγους συμμόρφωσης με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου