Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ποιοι παρακολουθούσαν τον Καραμανλή;

Το ερώτημα ποιος παρακολουθούσε τον Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2005- 2006 επαναφέρουν με δημοσιεύματα τους οι κυριακάτικες εφημερίδες, μετά τις αποκαλύψεις για τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τη δράση της NSA στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News πίσω από την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών κρύβεται μία επενδυτική εταιρεία συμβούλων, που είχαν συστήσει 3 Ελληνοαμερικανοί και ένα τέταρτο πρόσωπο, το οποίο  εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της εταιρείας, για να τη χρησιμοποιούν ως παραπέτασμα. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να ενημέρωναν την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, γνωστή ως NSA, η οποία εδράζεται στο Μέριλαντ των ΗΠΑ και να συνέχισαν τη δράση τους και μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης το 2005.
«Με το ΑΦΜ της εν λόγω εταιρείας είχαν αγοραστεί τέσσερα κινητά. Τα τρία από αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στις πρώτες υποκλοπές, την περίοδο 2004-2005. Ωστόσο, όταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Επικράτειας της τότε κυβέρνησης, απενεργοποιήθηκαν», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Ωστόσο δύο μήνες αργότερα ενεργοποιήθηκε το τέταρτο τηλέφωνο, το οποίο μέχρι τότε είχε μείνει ανενεργό και οι παρακολουθήσεις φαίνεται πως συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι το 2007. Αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα ήταν και το λάθος των υποκλοπέων, καθώς εντοπίστηκε η δράση τους και η ΕΥΠ άρχισε να παρακολουθεί το εν λόγω τηλέφωνο, διαπιστώνοντας ότι οι Ελληνοαμερικανοί συνομιλούσαν με το Μέριλαντ.
Όλα αυτά τα στοιχεία έφτασαν στα χέρια του τρίτου τακτικού ανακριτή Δημήτρη Φούκα, που χειρίζεται τη συνενωμένη δικογραφία των υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις υποκλοπές έπαιζε κομβικό ρόλο και ένας Αμερικανός.  «Το εν λόγω άτομο… πηγαινοερχόταν στη χώρα μας από το 1997 έως τουλάχιστον το 2010 σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους», κάθε φορά δηλαδή που προέκυπταν θέματα που «έκαιγαν» τους Αμερικανούς, όπως οι τότε διαπραγματεύσεις για τον αγωγό South Stream: «οι Αμερικανοί διαφωνούσαν με την ενεργειακή προσέγγιση Ελλάδας-Ρωσίας και γι” αυτό το λόγο ήθελαν να έχουν γνώση από πρώτο χέρι για την πορεία των διαπραγματεύσεων».
Το συγκεκριμένο άτομο είχε έρθει στην Ελλάδα ως διπλωμάτης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews σύντομα αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, αφού όμως πρώτα βρεθούν φωτογραφίες του και επιβεβαιωθεί οπτικά η ταυτότητά του, ενώ ο 3ος τακτικός ανακριτής απέστειλε δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Αμερική και τη Ρωσία.
Στον 3ο τακτικό ανακριτή έχουν καταθέσει για την υπόθεση και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Βαληνάκης και Χρήστος Φώλιας, οι οποίοι έκαναν αναφορές για πιέσεις και παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ την περίοδο 2005-2009 εξαιτίας της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας- Ρωσίας, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
«Ξέραμε ότι μας παρακολουθούν συνεχώς οι Αμερικανοί και αλλάζαμε διαρκώς καρτοκινητά για να μιλάμε. Ο κλοιός ήταν ασφυκτικός και για αυτό σε διάφορες συναντήσεις μας στην Ελβετία, και στις Βρυξέλλες είχαμε φθάσει στο σημείο να συνενοούμαστε μέχρι και με …γκριμάτσες, γιατί ξέραμε ότι οι χώροι συσκέψεων ήταν παγιδευμένοι με κοριούς. Συνήθως καταφεύγαμε σε ανοικτούς χώρους για να μιλάμε με ασφάλεια…», φέρεται να έχει καταθέσει ο κ.Βαληνάκης.
Ο πρώην υπουργός είπε στο Βήμα της Κυριακής ότι  «υπήρχε συνεχής ετοιμότητα για να αποφύγουμε διαρροή των συνομιλιών μας». Υπενθυμίζεται ότι το κινητό του κ.Βαληνάκη ήταν ένα από τα 104 τηλέφωνα που παρακολουθούσαν τα 14 καρτοκινητά «σκιές».
Για πιέσεις από τον τότε Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ματ Μπράιζα όσον αφορά στα ενεργειακά θέματα αναφέρθηκε στην κατάθεση που έδωσε στον κ.Φούκα και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου