Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Τον άφησαν στο περίμενε οι Τροϊκανοί…

Μετά τις 9 Δεκεμβρίου θα επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα, είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από την έκτακτη συνάντηση που είχε το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, λόγω της ακύρωσης της προγραμματισμένης επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.


Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Λιθουανία, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις με συνεργάτες του.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας  είπε ότι η κυβέρνηση δεν τα έχει βρει με την Τρόικα, τονίζοντας ότι διαφέρουν σε ορισμένα ζητήματα αλλά ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμενουν ανένδοτοι στο ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών ενώ χητού και περισσότερες απολύσεις στο δημόσιο..

Πάντως, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ δεν κινδυνεύει.

«Αυτή η δόση έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα. Αυτά πάμε να τα κλείσουμε σύντομα. Έχουν μείνει πολύ-πολύ μικρές διαφορές πια», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι οι δανειστές δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση τμηματικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει ζήτημα διότι ο χρόνος πιέζει. Εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 1,850 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ), ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Η ημερομηνία πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ πάντως θα μπορούσε να περιμένει ίσως και 1-2 εβδομάδες, ενώ οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου